UE, prognoza pentru România următorilor 10 ani: Numărul angajaților de peste 65 de ani se va tripla

UE, prognoza pentru România următorilor 10 ani: Numărul angajaților de peste 65 de ani se va tripla
Sursa Foto: Flickr.com

În următorii 10 ani, populația în vârstă de peste 65 de ani se va tripla ca număr față de cei de 65+ care lucrează în prezent, a explicat într-o discuție cu HotNews prof. dr. Cătălin Ghinăraru, bazându-se pe datele Cedefop, una dintre agențiile descentralizate ale Uniunii Europene care face periodic proiecții pe piața muncii.

Seniorii vor depăși pragul de 30% ca pondere în populație

Ca pondere în populație, seniorii vor depăși pragul de 30%, confirmând procesul de îmbătrânire severă a țării, spre deosebire de 13%, cât era în urmă cu 30 de ani.

„Partea bună este că populația ocupată e în creștere și se va mări cu circa 1% pe an, ceea ce înseamnă o creștere anuală peste media UE-27 ”, a declarat Cătălin Ghinăraru.

Potrivit raportului Cedefop, cererea și oferta de muncă sunt decuplate în România, deoarece numărul tot mai mare de absolvenți se va confrunta cu o piață a muncii în care oportunitățile de angajare nu se vor potrivi cu pregătirea lor.

În ciuda ofertei tot mai mari de angajați cu studii superioare, vor exista dificultăți la ocuparea acestor joburi, iar aceste dificultăți vor face ca lucrătorii cu studii superioare să fie ofertați să lucreze pe posturi cu pretenții de studii non-superioare, la un nivel mai scăzut decât calificările pe care le dețin, conform sursei citate.

Care sunt sectoarele cu cele mai rapide creșteri în intervalul 2021-2035

Pentru intervalul 2021-2035, sectoarele cu cele mai rapide creșteri sunt: informații și comunicații, care vor avea 3,4% creștere a ocupării forței de muncă.

Totodată, creșteri importante vor fi în sectoarele real estate, cercetare și banking.

Cerere ridicată de angajare în următorii 10 ani vor avea și sectoarele: vânzători, construcții, transport, administrație.

Populația României va scădea cu 9% în perioada 2020-35

Uniunea Europeană estimează o scădere „abruptă” a populației de 15-54 de ani și o creștere a celei de 65 de ani și peste. Astfel, populația României va scădea cu 9% în perioada 2020-35.

Modificările forței de muncă din România în următorii 10 ani vor fi determinate de îmbătrânirea populației și de ratele de participare în creștere la majoritatea grupelor de vârstă.

Forța de muncă totală din România va crește cu 6% în perioada 2020-35, față de scăderea cu 6% în ultimii 15 ani, arată datele Cedefop, consultate de HotNews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`