UE legiferează taxarea depozitelor peste 100.000 de euro: Proiectul este necesar pentru salvarea băncilor

UE legiferează taxarea depozitelor peste 100.000 de euro: Proiectul este necesar pentru salvarea băncilor

Statul va trebui să utilizeze toate pasivele pentru recapitalizarea unei bănci în procedura de bail-in, salvare cu resurse proprii, excepţie făcând depozitele sub 100.000 euro, economiile şi activele clienţilor protejaţi de legea falimentului sau de dreptul civil, dar şi datoriile către angajaţi, furnizori şi stat.

Procedura de bail-in este inclusă într-un proiect al C.E. de directivă privind rezoluţia bancară, informează  ZF.

Astfel, legislaţia europeană va stabili că în operaţiunile de bail-in nu vor mai putea fi exceptate depozitele constituite de alte bănci la instituţiile de credit intrate în procedură de rezoluţie, cu excepţia cazurilor în care utilizarea unei părţi a a tuturor acelor sume ar pune în pericol stabilitatea financiară.

Totodată, autorităţile de rezoluţie vor putea alege să nu utilizeze o parte a depozitelor mai mari de 100.000 de euro constituite de populaţie, IMM sau companii, doar dacă prin măsurile adoptate vor putea acoperi toate pierderile potenţiale.

Potrivit unui amendament la proiectul de directivă CE privind rezoluţia bancară, în situaţia în care activele angajate drept colateral s-au depreciat sub valoarea nominală activul securitizat poate face obiectul unei tăieri parţiale.

Procedura de bail-in va fi unul dintre cele 4 „instrumente” aflate la dispoziţia guvernelor din UE în vederea salvării băncilor fără mobilizarea de bani publici, iar proiectul va fi discutat în următoarele zile de miniştrii Finanţelor din UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`