UE deschide o anchetă în legătură cu platforma chineză de comerț electronic Temu
Comisia Europeană a deschis astăzi o investigație oficială asupra platformei chineze de comerț electronic Temu cu privire la potențialele încălcări ale Digital Services Act, regulamentul blocului care vizează limitarea răspândirii de conținut ilegal și dăunător online, anunță Politico.
Comisia a ordonat companiei chineze să furnizeze mai multe informații
O analiză preliminară a constatat că Temu ar putea să nu reușească să reprime produsele neconforme și să abordeze riscurile legate de designul care generează dependență a platformei sale, cum ar fi programele de recompensă, fără a îndeplini obligațiile de transparență.
La începutul acestei luni, Comisia a ordonat companiei chineze să furnizeze mai multe informații pentru a arăta modul în care respectă regulile Uniunii Europene – pe fondul presiunilor din ce în ce mai mari din partea guvernelor blocului comunitar și a organizațiilor de protecție a consumatorilor care susțin că platforma nu este sigură pentru consumatori.
„Există suspiciunea că nu se face suficient, nu într-un mod eficient pentru a preveni cu adevărat răspândirea produselor ilegale”, a spus un oficial al Comisiei, informând reporterii înainte de anunț. „Avem motive să credem că Temu nu a analizat în mod corespunzător natura de dependență” a unora dintre caracteristicile sale, au adăugat ei.
Conform DSA, firmele se pot confrunta cu până la 6% din veniturile lor globale anuale dacă ancheta aprofundată, care nu este legată de nicio perioadă de timp, confirmă încălcări majore.
Temu, cu 92 de milioane de utilizatori lunari în UE, a fost desemnată ca o platformă online foarte mare (VLOP) în mai, forțând-o să respecte reguli mai stricte și să fie controlată direct din partea Comisiei.
Piețele online în plină expansiune cu sediul în China au ajuns din ce în ce mai mult în atenția factorilor de decizie
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Temu a spus că compania „își ia în serios obligațiile în temeiul DSA, investind continuu pentru a consolida sistemul nostru de conformitate și a proteja interesele consumatorilor pe platforma noastră” și „va coopera pe deplin cu autoritățile de reglementare”.
Piețele online în plină expansiune cu sediul în China — cum ar fi Temu, marca de modă rapidă Shein și gigantul retailer AliExpress — au ajuns din ce în ce mai mult în atenția factorilor de decizie și al autorităților de reglementare din cauza preocupărilor legate de practicile de dumping, munca forțată și poluarea mediului.
În orientările sale politice, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a angajat să abordeze „provocările cu platformele de comerț electronic pentru a se asigura că consumatorii și întreprinderile beneficiază de condiții echitabile bazate pe controale vamale, fiscale și de siguranță și standarde de durabilitate eficiente”.