Autorităţile de la Bruxelles analizează desfiinţarea troicii care supraveghează mersul reformelor din Grecia, informează AFP.
Totul, pentru a permite oficialilor de la Atena să aplice propriul plan economic, în schimbul unei relaxări a serviciului datoriilor.
Discuţiile, aflate în stadiu incipient, se vor intensifica în condiţiile în care autorităţile elene şi susţinătorii financiari din zona euro pregătesc un nou parcurs pentru Grecia, al cărei program de sprijin financiar urmează să se încheie în acest an.
Desfiinţarea troicii, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia.
Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai puţin strictă, ar putea tempera nemulţumirea populaţiei şi ar favoriza guvernul în detrimentrul partidului de opoziţie de extremă-dreapta Syriza, care conduce în sondaje şi care a promis să renunţe la acordul internaţional de susţinere financiară.
Troica ar putea fi înlocuită de un grup special de lucru din partea Comisiei Europene, care să efectueze inspecţii bianuale, în loc de o dată la trei luni, cu condiţia ca Grecia să nu solicite noi fonduri.
În schimb, guvernanţii ar trebui să se angajeze la un plan de reformă pe şase ani, în schimbul căruia Grecia ar beneficia de extinderea termenelor de rambursare a datoriilor, în loc de noi împrumuturi.
Totodată, Grecia ar putea beneficia de o linie de credit preventivă, iar dacă aceasta ar fi accesată, atunci ar fi reluată supravegherea strictă, a spus un al doilea oficial european.
Desfiinţarea troicii ar marca sfârşitul modelului de aplicare a reformelor economice cu mână de fier, criticat în Grecia şi Parlamentul European.