UE a prezentat noua politică pentru cazurile de urgență ce pot afecta piața europeană unică

UE a prezentat noua politică pentru cazurile de urgență ce pot afecta piața europeană unică
Foto: Pixabay

Comisia Europeană a prezentat astăzi noul Instrument de urgență pentru piața unică (SMEI), cadru de guvernanță în caz de criză, conform unui comunicat oficial. 

Acesta are ca scop menținerea liberei circulații a bunurilor, serviciilor și persoanelor precum și a disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale în cazul unor viitoare situații de urgență în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din UE.

Lecția pandemiei pentru UE: piața comună este un atu

Pandemia COVID-19 a evidențiat deficiențele care împiedică  UE de a răspunde în mod eficient și coordonat la situațiile de urgență în timp ce piața comună s-a dovedit a fi un avantaj.

Instrumentul pentru situații de urgență al pieței unice completează alte măsuri legislative ale UE pentru gestionarea crizelor, cum ar fi mecanismul de protecție civilă dar și normele UE pentru sectoare, lanțuri de aprovizionare sau produse specifice( cum ar fi sănătatea, semiconductorii sau securitatea alimentară).

Politici de funcționare a pieței unice europene în cadrul unor crize ulterioare

Conform unei analize publicate de Calea Europeană, strategia comunitară anunțată azi stabilește un cadru de gestionare a crizelor pentru a identifica diferite amenințări la adresa pieței unice dar și măsuri de bună funcționare a acesteia prin:

  • „Crearea unei arhitecturi de guvernanță în caz de criză pentru piața unică: un nou mecanism de monitorizare a pieței unice, de identificare a diferitelor niveluri de risc și de coordonare a unui răspuns adecvat care să cuprindă mai multe etape – modurile de contingență, vigilență și urgență. În primul rând, cadrul de planificare a situațiilor de urgență permite Comisiei și statelor membre să creeze o rețea de coordonare și comunicare pentru a spori gradul de pregătire. Ulterior, atunci când a fost identificată o amenințare la adresa pieței unice, Comisia poate activa modul de vigilență. În cele din urmă, în cazul unei crize cu un impact de amploare asupra pieței unice, Consiliul poate activa modul de urgență. Un grup consultativ, format din Comisie și statele membre, va fi înființat pentru a evalua o anumită situație și pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de răspuns. Acesta va juca un rol esențial pe parcursul întregului proces.
  • Propunerea de noi acțiuni pentru a aborda amenințările la adresa pieței unice: În modul de vigilență, statele membre, în cooperare cu Comisia, se vor concentra pe monitorizarea lanțurilor de aprovizionare cu bunuri și servicii identificate, de importanță strategică, precum și pe constituirea de rezerve strategice în aceste domenii. În cazul în care modul de urgență a fost activat, libera circulație pe piața unică va fi menținută printr-o listă neagră a restricțiilor interzise și, în general, printr-o examinare consolidată și rapidă a restricțiilor unilaterale. De asemenea, Comisia poate recomanda statelor membre să asigure disponibilitatea bunurilor relevante pentru criză prin facilitarea extinderii sau reconversiei liniilor de producție sau prin accelerarea autorizării.
  • În cele din urmă, Comisia poate recomanda statelor membre să distribuie în mod specific rezervele strategice constituite în timpul fazei de vigilență. De asemenea, se vor aplica noi norme pentru a facilita achizițiile publice de bunuri și servicii relevante de către Comisie în numele statelor membre, atât în regim de vigilență, cât și în regim de urgență”.

Pandemia, terenul pe care s-au dezvoltat noile directive comunitare

Propunerile vor fi acum discutate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene și vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pachetul SMEI prezentat astăzi vine în urma solicitărilor Consiliului European, care, în concluziile sale din 1-2 octombrie 2020, a afirmat că UE ar trebui să tragă învățăminte din pandemia de COVID-19 și să abordeze fragmentarea, obstacolele și punctele slabe rămase ale pieței unice în ceea ce privește abordarea situațiilor de urgență.

Instrument structural obligatoriu din punct de vedere juridic

Comisia a anunțat anterior, în Comunicarea sa privind actualizarea strategiei industriale din mai 2021, că va prezenta un instrument specific pentru a asigura libera circulație a bunurilor, a serviciilor și a persoanelor, precum și o mai mare transparență și coordonare în perioade de criză.

La rândul său, Parlamentul European a invitat Comisia să dezvolte acest instrument structural obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a asigura libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în cazul unor crize ulterioare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)