Ucraina va începe anul acesta construcția de centrale nucleare proiectate de americani. Una singură costă 5 miliarde de dolari. Firma Westinghouse are planuri și în România
Ucraina va începe anul acesta construcția a nouă blocuri pentru centrale nucleare care utilizează tehnologia americană AR1000, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, în timpul unui interviu TV pe 21 ianuarie.
Ucraina vrea ca nici măcar energia nucleară să nu mai aibă legătură cu rușii
Guvernul Ucrainei a decis să înceapă elaborarea documentației tehnice pentru un nou tip de reactor care nu a fost niciodată construit în Ucraina.
Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, Ucraina a pus capăt erei generării de energie nucleară bazată pe tehnologia sovietică.
Termenul aproximativ de finalizare a construcției și pornirii celor două unități de energie la CNE Hmelnytskyi este 2030-2032, deși cursul ostilităților poate afecta cronologia.
Costul unei unități de alimentare este estimat la 5 miliarde de dolari. Motivul ar fi că reactorul AR1000 de la Westinghouse este un reactor de generația III+ cu avantaje semnificative în comparație cu VVER-1000 sovietic (13 astfel de reactoare sovietice se află astăzi în Ucraina), în special în ceea ce privește indicatorii de siguranță, tehnici și economici.
„Prioritățile Ministerului pentru acest an includ concentrarea pe eforturile de descentralizare și creșterea capacităților în producerea distribuită de energie electrică, în primul rând prin instalarea de turbine cu gaz”, a spus ministrul.
„Vom continua, de asemenea, să reparăm și să înlocuim transformatoarele de înaltă tensiune la substații, ne străduim totodată să îmbunătățim sistemele de protecție.”
Contractele au fost semnate după ce președintele Zelenski a vizitat SUA, în 2021
În prezent, cinci unități AR1000 funcționează în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite și China, iar alte cinci sunt aproape gata de lansare. Polonia și Bulgaria sunt, de asemenea, interesate să construiască astfel de reactoare, la fel ca și alte câteva țări”, a menționat președintele Westinghouse.
Potrivit președintelui Energoatom, noile echipamente vor avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic ucrainean, întrucât capacitatea reală a unităților AR1000 este de 1100 MW, în timp ce cele mai puternice unități nucleare din Ucraina sunt de 1000 MW.
„Am ajuns la o etapă foarte importantă în procesul care a început în 2021 în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA. Sunt recunoscător că am primit sprijin din partea guvernului și a Ministerului Energiei, în special, în adoptarea deciziilor, asta ne-a permis să semnăm aceste contracte”, a subliniat Kotin.
În același timp, el a adăugat că construcția instalațiilor relevante va începe imediat după ce Rada Supremă a Ucrainei va adopta legea necesară.
Este de remarcat faptul că, în noiembrie 2021, Energoatom și Westinghouse au semnat două acorduri de cooperare, al căror scop a fost implementarea unui proiect-pilot pentru construirea de unități de putere AR1000 pe locul CNE Khmelnytsky.
În total, conform memorandumurilor încheiate între Energoatom și compania americană Westinghouse, este planificată construirea a 9 centrale în Ucraina folosind tehnologia AR1000. Primele două unități vor fi construite pe locul CNE Khmelnytsky.
După abandonarea combustibilului nuclear rusesc, Westinghouse a devenit singurul furnizor de ansambluri de combustibil pentru centralele nucleare din Ucraina.
Westinghouse Electric are planuri și în România
Belgia, Italia şi România au format un consorţiu cu firma americană Westinghouse Electric pentru a dezvolta reactoarele nucleare mici, au anunţat în noiembrie 2023, partenerii consorţiului într-un comunicat comun, transmite Reuters.
Premierul belgian Alexander de Croo a semnat parteneriatul în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a reprezentanţilor ambasadelor Italiei şi statelor Unite în Belgia. Entităţile implicate pe lângă Westinghouse sunt firmele italiene Ansaldo ENEA, Institutul român de cercetare RATEN şi Centrul belgian de cercetare Energia Nucleară SCK CEN.
„Cu un an şi jumătate în urmă, am luat decizia strategică de a accelera tranziţia energetică reducând dependenţa de combustibilii fosili, limitând emisiile de gaze şi dependenţa noastră de ţări ca Rusia, prin investiţii masive în energia în largul mării, infrastructura pentru hidrogen, dar şi în energia nucleară a viitorului”, a declarat de Croo.
Statele Unite își propun să instaleze primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni de producție americană în România și Cehia până la sfârșitul deceniului, potrivit unui oficial american, care a declarat că „termenul de instalare preconizat este 2029”.
Prima în linie este România, unde firma americană NuScale este în parteneriat cu compania națională Nuclear Electrica pentru a dezvolta primele reactoare modulare mici – sau SMR – din țară.