Ucraina prognozează producții și exporturi cu până la 17 ori mai mari la unele cereale / Crește presiunea pe portul Constanța

Ucraina prognozează producții și exporturi cu până la 17 ori mai mari la unele cereale / Crește presiunea pe portul Constanța
Foto simbol: Pixabay

Ucraina estimează în acest an producții și exporturi de cereale superioare estimărilor inițiale ce se regăsesc în rapoartele Departamentului pentru Agricultură a SUA.

Estimările privind exportul de cereale ale Ucrainei

La grâu, chiar dacă producția ar urma să fie cu un procent sub cea estimată inițial, adică în jur de 23,1 milioane de tone, exporturile ar putea fi, de fapt, cu 26% mai mari decât cifra oficială a USDA. Este vorba despre 17,7 milioane de tone de grâu, adică cu 3,5% mai mult decât în anul comercial trecut, dar cu 5,8% peste nivelul raportat pentru 2021/2022.

Din datele oficiale ale Ucrainei, se pare că statul vecin nu are nici stocurile despre care se crezuse inițial, respectiv 4,3 milioane de tone. Ar avea doar 1,3 milioane de tone. Estimarea privind stocurile finale de grâu pentru  2023/24 este astfel cu 69% mai mică decât cifra oficială a USDA, pe baza estimărilor privind producția și a creșterii exporturilor pentru 2023/24, potrivit Economica.net.

La porumb, producția estimată de USDA este similară cu cea prognozată de autoritățile ucrainene (30,5 milioane de tone). În schimb,  conform estimărilor Ucrainei, stocurile inițiale de porumb pentru perioada 2023/24 au fost cu 97% mai mari decât cifra oficială a USDA, iar exporturile ar putea fi cu 39% mai mari decât cifra oficială a USDA, respectiv 29,2 milioane de tone

Și producția de orz ar putea fi ușor mai mare (3% până la ) față de cât prognozase USDA, în timp ce exporturile ar putea ajunge la 3,3 milioane de tone, cu 57% mai mult decât indică cifra oficială a USDA.

Nu în ultimul rând, producția de secară din 2023/24 ar putea fi cu șase procente mai mare decât cifra oficială a USDA, respectiv 243.000 de tone, în timp ce exporturile de secară ar urma să ajungă la 170.000 de tone, de 17 ori mai mult decât cifra estimată de analiștii USDA.

Crește presiunea pe portul Constanța

Având în vedere că România a devenit una dintre pricncipalele rute de transport pentru cerealele ucrainene, este așteptat ca presiunea pe portul Constața să crească în următoarele luni:

“Investițiile și eficiența rutelor de export pe fluviul Dunărea și capacitatea de transbordare la portul Constanța continuă să crească, oferind oportunități suplimentare de menținere a nivelurilor de export.

Estimările crescute ale exporturilor nu presupun daune majore din cauza atacurilor asupra infrastructurii portuare și navele de intrare și de ieșire”, notează Departamentul pentru Agricultură a SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră