Turismul, marcat de criza COVID-19. Comisia Europeană respinge din nou planul Germaniei privind emiterea de vouchere pentru călătoriile anulate
Comisia Europeană a respins din nou inițiativa Germania, prin care li s-ar fi permis operatorilor din turism să emită vouchere în schimbul returnării banilor pentru călătoriile anulate, arată un document consultat de agenția de presă DPA, potrivit Agerpres. În acest context, Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a transmis Berlinului că deși este conștient că sectorul are nevoie de sprijin, „trebuie să protejăm consumatorii”.
„Dar, de asemenea, trebuie să protejăm consumatorii, în special de când criza i-a afectat pe mulţi consumatori. De asemenea, cred că este important ca sectorul călătoriilor şi turismul să-şi clădească redresarea pe bază de încredere”, a declarat comisarul.
Reglementările UE stipulează că operatorii din turism trebuie să returneze prompt biletele pentru pachetele de vacanță și zborurile anulate. Totuși, Germania a propus ca sectorul să emită vouchere în schimbul returnării banilor pentru călătoriile anulate.
Turismul, marcat de criza COVID-19
Asociația Germană pentru Călătorii (DRV) estimează că sectorul de turism din Germania va înregistra, până la mijlocul lunii iunie, pierderi de venituri de 10,8 miliarde de euro. Situația este, bineînțeles, generată de criza COVID-19.
„Comisia Europeană nu apreciază soluţia propusă de Germania privind emiterea de vouchere. Îmi are foarte rău pentru asta. Avem nevoie de o soluţie rapidă în interesul întregului sector turistic şi al clienţilor îngrijoraţi”, a declarat Thomas Bareiss, responsabilul pentru turism din guvernul german.
Comisarul european Didier Reynders este de părere că o soluție ar putea fi oferirea unei alternative voluntare, care să fie atractivă pentru clienți. Astfel, explică el, „operatorii din turism ar putea emite vouchere în anumite condiții”.
În acest context, Norbert Fiebig, președintele DRV, afirma luni că „activitatea agenţilor de turism şi a operatorilor de turism aproape s-a oprit din cauza reglementărilor oficiale”.
El susține că, pe lângă pierderile provocate de efectele pandemiei, industria turismului este afectată și de costurile suportate pentru returnarea banilor aferenți călătoriilor anulate. Președintele DRV a lansat și un apel la acțiune către scena politică.
Cum ar putea arăta concediul pentru români în 2020, an marcat de criza COVID-19
Cum și România resimte efectele pandemiei de COVID-19, iar locuitorii țării trebuie să se conformeze cu un regim încă aspru de restricții, tot mai multă lume se întreabă cum va arăta concendiul din această vară. O variantă, care să prevină și să limiteze răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 pe litoralul românesc, ar fi testarea turiștilor la momentul intrării în stațiuni.
„Vom transmite cât mai repede propunerile la minister. Pentru achiziționarea testelor presupun că va fi un efort comun. Am văzut deschidere din partea agenților economici de a contribui pentru efectuarea acestor testări. Sunt costuri pe care ei și le asumă, tocmai pentru a putea aduce servicii de calitate și în condiții de siguranță pentru turiști. De asemenea, trebuie compensate de niște măsuri fiscale, atât la nivel local, cât și la nivel central”, a mai afirmatGeorge Niculescu, prefectul județului Constanța, adăugând că „primii turiști pe litoral vor veni atunci când ordonanțele militare vor prevede acest lucru”.
Cu toate acestea, Dragoș Petrescu, liderul Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), crede că românii se vor mai bucura de un concediu normal – raportat la standardele de dinainte de criza COVID-19 – abia în anul 2022.
„Eu cred că românii trebuie să își recapete încrederea să iasă din casă. Cred că va fi un an dificil și o vară dificilă, și pentru turism, și pentru restaurantele din România, dar trebuie să le recâștigăm încrederea. Pentru asta, trebuie ca antreprenorii din turism și antreprenorii din restaurante să facă treaba foarte bine pe zona de comunicare și pe zona de execuție, în așa fel încât să se vadă că este o diferență față de imaginile idilice la care ne uitam mai devreme, din 2019”, declara președintele HORA.