Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, este de părere că actualul Guvern de tehnocrați ar trebui să aibă în vedere trei priorități : accelerarea reformelor, transparentizarea cheltuielilor publice și investițiile publice.
Șeful Consiliului Fiscal este de părere că actualul Guvern de tehnocrați ar trebui să accelereze reformele care au trenat nepermis de mult.
„Mă refer aici în primul rând la zona colectării de taxe, unde avem un program demarat cu Banca Mondială (BM) încă din 2013. România a luat 70 milioane de euro pentru această reforma, dar a tras efectiv doar 5%. Avem și banii, avem și expertiza, doar că mai trebuie să și vrem. În zona colectării avem un mediu foarte neprietenos. Efortul de a plăti taxele trebuie mult micșorat. Îmbunătățirea colectării nu este sustenabilă, câtă vreme conformarea voluntară nu crește. A aduna banii cu biciul nu e sustenabil pe termen lung”, a spus marți Ionuț Dumitru în cadrul unei conferințe de specialitate, conform hotnews.
Privind transparentizarea cheltuielilor publice, Ion Dumitru consideră că “cetățenii trebuie să știe unde se duc banii dați de ei print axe și impozite”.
Investițiile publice sunt și ele o prioritate, consider președintele Consiliului Fiscal.
“Vrem, nu vrem acestea scad. Putem face pași hotărâți măcar în direcția prioritizării acestor investiții. Avem 40.000 de proiecte . Trebuie să ne decidem câte continuăm și câte nu”, a mai spus Dumitru.
“O mare provocare pentru Guvern va fi revigorarea investițiilor publice. Există o mare reticență în cadrul Ordonatorilor Principali de Credite în a semna noi proiecte. Pare că nu avem proiecte pregătite cu care să mergem la Bruxelles să le putem deconta”, crede Ionut Dumitru.
Oferta internă a României crește cu 3,7%, iar cererea de consum este aproape dublă, ceea ce va crea un dezechilibru și riscăm să facem aceeași greșeală de dinainte de criză, chiar dacă la un alt nivel, a mai declarat președintele Consiliului Fiscal.
„Ne așteptăm în acest an la 3.7% creștere economică. Anul viitor la 4%, dar nu va fi o creștere care să se repete și în anii următori pentru că nu există fundamente pentru așa ceva. Comisia Națională de Prognoză vede o creștere de până la 5% în anii următori, ceea ce mie mi se pare puțin plauzibil pentru că nu avem investiții. Nu s-a văzut o țară care să crească pe termen lung și unde investițiile lipsesc. În plus, Codul Fiscal e dezechilibrat- stimulează doar consumul și foarte putin investițiile. Avem presiuni inflaționiste mascate de reducerile de TVA și de masurile de relaxare fiscală.” a conchis Ionuț Dumitru.