Trei bănci cu acţionariat străin din România ar putea da ţara noastră în judecată dacă ar fi obligate să convertească creditele în valută la cursul din momentul acordării împrumuturilor.
Alte patru bănci ar putea falimenta. Declaraţia a fost făcută de Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.
Recent, Consiliul Patronatelor Bancare din România a anunţat că orice persoană fizică ce a obţinut un credit în valută de la o bancă membră a acestui Consiliu beneficiază de dreptul de conversie până la eliminarea riscului valutar, la cursul de schimb de la data operaţiunii de conversie, fără costuri şi garanţii suplimentare din partea băncilor.
Specialiştii spun însă că măsura dăunează, în ultimă instanţă, tot oamenilor care au bani depuși la bancă, pentru că, din cauza crizei financiare, băncile şi-au slăbit puterea și au mai puţini bani.
„Nu plânge nimeni de mila băncilor. Dar trebuie să fim conștienți că banii pe care băncile îi pierd nu sunt banii băncilor. Sunt banii deponenților. Ce facem? Punem în pericol banii deponenților? Care sunt și ei garantați de fondul de garantare, care e al statului, care e administrat de Banca Națională”, spune Cinteză.
Propunerea legislativă nu are la bază o evaluare care să țină cont de evaluarea în timp a banilor. Prin urmare, băncile ar înregistra o pierdere chiar și în situația în care ar acorda un credit fără dobândă.
Economiștii spun că cei care au luat astfel de credite ar fi trebuit să vorbească mai întâi cu un specialist, pentru a vedea ce riscuri există.
Oamenii sunt de părere că printr-o astfel de lege se poate crea un precedent.