Tratatul bugetar pentru salvarea zonei euro a fost publicat de Comisia Europeană

Publicat: 01 02. 2012, 15:07

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în uniunea economică și monetară a fost publicat miercuri pe site-ul Comisiei Europene.

Summit-ul informal al Uniunii Europene de la Bruxelles a decis încheierea unui pact fiscal pentru a întări disciplina bugetară. 25 din cele 27 de state membre, printre care şi România au adoptat noul tratat bugetar. Cehia şi Marea Britanie au refuzat.

Marea Britanie a refuzat să adere la pactul fiscal pentru că premierul David Cameron consideră că acesta nu este în concordanţă cu interesele Londrei.

Cehia a invocat motive constituţionale pentru a-şi motiva refuzul.

Prevederi ale tratatului:

– CE va emite legislație pentru zona euro referitoare, în special, la raportare ex ante a planurilor de emitere de obligațiuni, la obligația statelor membre să supună atenției Comisiei programele detaliate privind reformele structurale în timpul procedurii de deficit excesiv și coordonarea planurilor de reformă cu celelalte state membre

– Curtea de Justitie a UE va fi imputernicită să impună plata unei penalități statelor membre care nu au aplicat o hotărâre a Curții; Comisia europeană stabilește criteriile pentru determinarea penalității care trebuie plătite

-Statele membre ale UE care, la data semnării acestui tratat, nu au adoptat moneda unică, pot avea o derogare sau pot fi exceptate de la aplicarea prevederilor titlurilor III și IV (referitor la pactul fiscal și la politica economică de coordonare), dacă declară, atunci când depun instrumentele de ratificare, că vor să fie exceptați.

Vezi AICI toate prevederile tratatului european.

Potrivit tratatului, Curtea Europeană de Justiţie va monitoriza aplicarea acordului convenit la Bruxelles şi va aplica amenzi drastice celor care nu-l respectă.

De asemenea, tratatul de disciplină fiscală acordă atribuţii sporite Comisiei Europene de a verifica foarte atent bugetele statelor membre ale forului comunitar.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată ce 12 state l-au ratificat. Documentul trebuie inclus şi în Constituţiile ţărilor care-l vor semna.