Tranzitul de gaze către UE, prin Ucraina, ar putea fi redus la jumătate

Tranzitul de gaze către UE, prin Ucraina, ar putea fi redus la jumătate
Foto simbol: Hepta - DPA Images / Roman Hanc

Tranzitul gazului rusesc către UE prin Ucraina s-ar putea reduce la jumătate dacă Gazprom încetează să furnizeze gaz pentru transportul către Austria, citând o sursă familiarizată cu sistemul de operațiuni de tranzit, potrivit RBC-Ukraine.

Săptămâna trecută, cea mai mare companie austriacă din Europa Centrală, OMV, a raportat că o altă companie europeană de energie ar putea opri plățile către Gazprom din cauza unei hotărâri judecătorești. Dacă hotărârea instanței va fi pusă în aplicare în Austria, aceasta va face imposibile plățile către Gazprom pentru gaz, potrivit OMV. În consecință, acest lucru ar duce la o oprire a livrărilor.

OMV nu a dezvăluit detalii despre hotărârea judecătorească sau despre compania implicată. Cu toate acestea, EADaily raportează că cazul implică Uniper din Germania, care a suferit pierderi masive în 2022.

Pierderile s-au produs deoarece Gazprom a redus și apoi a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1. Drept urmare, Uniper a fost nevoită să caute surse alternative de gaz la prețuri mai mari. Acum, Uniper cere o compensație de 15 miliarde de euro de la Gazprom prin arbitraj.

Momentul exact în care s-ar putea opri livrările rusești de gaz către Austria este necunoscut, dar OMV a indicat o probabilitate mare a unui astfel de rezultat. Între timp, OMV a asigurat că clienții săi vor primi resurse din surse alternative.

Pentru Ucraina, tranzitul fizic va scădea semnificativ. Cu toate acestea, Gazprom trebuie să plătească în continuare pentru tranzit în cadrul contractului „ship or pay” pentru 40 de miliarde de metri cubi pe an.

După cum a raportat RBC-Ucraina, Uniunea Europeană nu consideră că este necesar să extindă acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina, care expiră la sfârșitul anului 2024.

Cu toate acestea, unele țări sunt interesate să continue furnizarea de gaz rusesc prin Ucraina și după 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)
21:48 - Sancțiunea primită de un șofer prins pe DN 1 cu o viteză de 213 km/h. IPJ Sibiu: Viteza se premiază!