Un proiect de lege depus în Parlament propune modificarea Codului fiscal, în sensul adăugării unor excepții de la impozitarea anumitor tranzacții imobiliare.
Actul normativ, dacă va intra în vigoare, propune scutirea de impozit pentru vânzarea imobilelor provenite din moșteniri sau obținute la divorț. Mai exact, scutirea se aplică dacă cei care înstrăinează imobilele sunt moştenitorii legali ai fostului proprietar sau soții care le-au obținut în urma divorțului, la partaj. Proiectul legislativ, care se află în dezbatere la Senat, prevede că nu se va datora impozit și în cazul:
Inițiatorii proiectului susțin că, în cazul moștenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilității de a administra sau întreține imobilul
„Este injust ca o persoană care și-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. Moștenirea nu este o investiție realizată în scop speculativ, ci un drept dobândit prin succesiune legală, iar impozitarea acesteia la momentul vânzării reprezintă o dublă taxare, având în vedere că bunul a fost deja impozitat pe durata deținerii de către defunct”, susțin autorii proiectului legislativ.
În cazul partajului, după divorț, aplicarea acestui impozit nu este echitabilă, susțin autorii legii. Astfel, foștii soți ajung să vândă bunurile comune ca urmare a separării, iar nu pentru a obține un profit. Drept urmare, foștii soți nu ar trebui tratați ca și cum ar fi investitori imobiliari, deoarece vânzarea se desfășorară din necesitate.
În prezent, legea prevede că excepțiile de la impozitare se aplică în următoarele situații: