Ziua de marți a fost cea mai proastă din ultimele trei luni pentru bursa de la București, cu acțiuni de doar un milion de euro tranzacționate pe parcursul a șapte ore. Întrebarea care stă acum pe buzele tuturor este ”Cui îi mai folosește bursa?”, scrie Ziarul Financiar.
Valoarea tranzacţiilor se ridica la aproximativ 160.000 de euro pe oră, pe o piață unde lucrează mai mult de 1.000 de brokeri, angajaţi și analişti, plus 200 de angajaţi ai CNVM care supraveghează bursa.
Tranzacţiile în valoare de 160.000 de euro se traduc în venituri de 1.200 euro pe oră, ceea ce reprezintă mai puţin de un euro pentru fiecare om care activează pe piaţă. Altfel spus, un broker nu a câștigat, marți, într-o oră nici banii de cafea.
O zi mai slabă pe bursă decât cea de marți, 28 august, s-a înregistrat pe 28 mai, dar și într-o zi obișnuită lucrurile stau la fel de prost. Astfel, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de pe bursă a fost, în august, de aproximativ 4,5 milioane euro, comparativ cu tranzacţiile zilnice care depășesc 100 milioane euro în cazul bursei din Polonia.
Atenția investitorilor străini asupra bursei din România nu au fost atrasă nici de Fondul Proprietatea (FP). Astfel titlurile FP a ajuns ieri la rulaje de sub 500.000 de euro pe zi, după ce în în primele luni de după listarea din ianuarie 2011 se înregistrau și tranzacţii de peste 10 milioane euro pe zi. Explicațiile pentru acest declin sunt aceleași: lipsa investitorilor, listările inexistente, și faptul că ne aflăm într-o perioadă de concedii.