Traian Băsescu: Trebuie să readuceți în discuții reorganizarea administrativ-teritorială a țării și aplicarea referendumului din 2009
Președintele Traian Băsescu a dezbătut miercuri în Parlament și problema reorganizării administrativ-teritoriale, despre care a spus că nu se poate face de pe o zi pe alta, ci este un proces care se poate întinde pe o perioadă de patru ani.
„Reoganizarea nu se poate face a doua zi de la promulgarea legii, ci se poate întinde pe 4 ani. Propunerea pe care v-o fac este să adoptați în discuții cu opoziția reorganizarea adminsitrativă a țării pentru că nimeni nu poate convinge pe nimeni că o țară organizată administrativ ca în 1968 mai poate răspunde nevoilor de astăzi. Uitați-vă, avem aceleași structuri ca pe vremea de dinainte de Revoluție și în administrația centrală, la care am mai adăugat niște agenții, dar mai ales în administrația locală”, a declarat președintele.
Șeful statului a reiterat faptul că organizarea teritorială actuală a României nu mai poate răspunde nevoilor de dezvoltare ale țării.
„Cum credem că o astfel de organizare mai poate raăspunde nevoilor de dezvoltare a României. În momentul de față șe construiește bugetul pentru exercițiul financiar 2014-2020. Este clar că modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltarea regională a fost departe de a fi eficient . Fiecare județ a fost cu interesele lui”, a declarat Băsescu.
Președintele a mai spus că dacă România vrea să cheltuie banii eficient, reorganizarea administrativ teritorială este cheia, „acest lucru permițând o masivă descentralizare a banilor europeni”.
Totodată, Traian Băsescu s-a referit și la punerea în aplicare a referendumului din 2009 și anume problema Parlamentului unicameral și a restrângerii numărului de parlamentari la 300.
”Ori oricare dintre parlamentari va fi privit cu suspiciune cu privire la sinceritatea solicitării votului dacă acesta nu se întâmplă (…) A fost un vot cu peste 80% cu participanții la referendum, în favoarea soluției Parlamentului unicameral” a explicat președintele.
”Este foarte greu să justificați două camere când singurul suveran este votul popular. Aveți obligația să țineți cont de acest vot” a cerut Băsescu.
Președintele consideră că astfel politicienii vor da dovadă de înțelegere față de problema cheltuirii banului public.
”Reducerea la o cameră și la 300 de parlamentari ar veni ca un argument să și politicienii la vârf din România sunt conștienși de nevoia de reducere a cheltuielilor statului” a spus Traian Băsescu.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf