Preşedintele a spus că în prezent „sunt de discutat modalităţile prin care România va intra in Uniunea Bancară Europeană (…) Argumentul principal pentru care România doreşte să fie parte a Uniunii Bancare Europene este legat de faptul că 85% din piaţa banking-ului românesc este ocupat de bănci din zona euro”, a declarat Traian Băsescu.
Despre subiectul cadrului fiscal anual, preşedintele Traian Băsescu a spus că speră la o finalizare a discuţiilor în luna noiembrie şi că are două mari priorităţi: fondurile de coeziune și finanțarea pentru agricultură.
„La nivelul Consiliului European, dar şi al Comisiei europene, eu am comunicat două priorităţi: meţinerea unui nivel suficient de finanţare pentru fondurile de coeziune, deci nu ne putem imagina resurse mai mici pentru exerciţiul bugetar următor pentru coeziune. Sunt de neimaginat ca abordare din punctul nostru de vedere. Bătălia este pentru o creştere a nivelului de alocare a fondurilor de coeziune„, a declarat Traian Băsescu.
„O altă prioritate: politica agricolă comună, finanţarea pentru agricultură, unde am solicitat atenţie legată de faptul că încă se menţine o diferenţă mare între nivelul de subvenţie acordat agriculturii româneşti comparativ cu nivelul de subvenţionare pentru vechile state membrere. Am solicitat, dacă nu subvenţii similare, măcar o reducere consistentă a acestei diferenţe”.
Şeful statului a mai discutat cu oficialii europeni şi despre aderarea la Schengen, despre problema statului de drept din România sau despre libera circualţie a romilor.