Tragedia de la Sighetu Marmaţiei a fost precedată de greşeli enorme legate de modul în care s-a intervenit după prima explozie. Cea mai mare dintre ele, chiar intervenţia autorităţilor care nu au respectat paşii ce trebuiau urmaţi, potrivit unor experţi consultaţi de Evenimentul Zilei.
Pentru a veni în întâmpinarea unor probleme asemănătoare, experţii de la Institutul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj au explicat pentru Evenimentul Zilei care este procedura standard într-o astfel de situaţie.
Mai întâi, se alertează forţele care se deplasează la faţa locului pentru intervenţie. Imediat după se anunţă furnizorii de utilităţi pentru întreruperea gazelor naturale şi a energiei electrice. Şeful comandamentului de intervenţie primeşte personal confirmarea decuplării reţelelor.
Un alt pas foarte important este chemarea reprezentanţilor de la gaze şi energie electrică la locul deflagraţiei. Dacă e cazul, se închid pe rând şi alte sectoare ale reţelei, unde există riscul producerii unei explozii.
Dacă explozia este urmată de incendiu, după stingerea acestuia se verifică încă o dată dacă alimentarea cu gaz a fost închisă.
Abia la ultimul pas se permite intrarea în dispozitiv. Pătrund doar membri ai comandamentului ISU şi un singur expert de la furnizorul de gaz. Civilii nu au ce căuta în zona deflagraţiei.
La Sighet însă acest protocol nu a fost respectat, iar gazul a fost oprit în toată zona abia la ora 13.00, motiv care a dus la producerea celei de a doua deflagraţii.