Se poate consuma carnea unui porc infestat cu PESTA PORCINĂ? Ce PERICOL MAJOR reprezintă epidemia care a cuprins toată România

Publicat: 30 08. 2018, 13:14

Pesta porcină s-a răspândit cu repeziciune în România.

Mulți dintre gospodari preferă să sacrifice decât să piardă animalele în cazul în care un focar de pestă porcină africană este confirmat în apropiere.

Carnea porcilor cu pestă nu este periculoasă pentru om. Virusul nu afectează sănătatea omului.

Decanul Facultății de Medicină Veterinară a USAMV din Iași spune că stârpirea porcilor este obligatorie pentru a nu se răspândi virusul la toate animalele, ducând la distragerea tuturor animalelor.

„Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă pentru o publicație din România.

Problema este că, aşa cum în cazurile grave moartea survine în una, două zile, sunt cazuri în care primele simptome apar abia după maximum şapte zile, timp suficient ca cineva să vândă un porc ce pare a fi sănătos şi ca apoi să îi contamineze şi pe ceilalţi.

„Evitaţi în această perioadă să vindeţi sau să comercializaţi, să distribuiţi carne sau alte produse de la animale suspecte, care par abătute, febrile şi aşa mai departe. Anunţaţi imediat medicul veterinar, iar persoanele din efectivele contaminate nu trebuie să se ducă în gospodării şi ferme sănătoase, pentru că pot duce pe hainele lor murdărite virusul fără să îşi dea seama“, a conchis profesorul.