Topul țărilor care și-au vândut pământul străinilor: România, lider european cu 7%

Topul țărilor care și-au vândut pământul străinilor: România, lider european cu 7%
Foto: bzi.ro

Topul țărilor care și-au vândut pământul străinilor:

Unul dintre efectele crizei prețurilor la alimente din 2007 – 2008 este proliferarea achizițiilor de terenuri agricole în țările în curs de dezvoltare de către alte țări cu economie mai puternică căutând să își asigure producția necesară de cereale.

Țări precum Liberia, Laos, Paraguay, Australia sau Sierra Leone au cea mai mare suprafață de terenuri agricole deținute de companii străine, anunță  organizația nonguvernamentală GRAIN care susține micii fermieri, citată de zf.ro.

Cel mai vizat de concernele străine este continentul negru în mai mult de jumătate din cele 53 de țări africane străinii deținând peste 1% din suprafețele arabile iar în fruntea listei de state care direct sau prin intermediul comapniilor cumpără aflându-se țările din Golf, China sau Coreea de Sud.

România este pe primul loc în Europa în acest clasament, 7% din suprafețele agricole fiind controlate de investitori străini, fiind urmată de Cehia cu 4% și Ucraina cu 3%.

Deși legea română nu permite cetățenilor străini fără reședință stabilă în România să achiziționeze terenuri, companiile cu acționariat străin înfințate local pot să facă aceste achiziții ca persoană juridică.

Top 10 ţări în funcţie de procentul de teren agricol deţinut de companii străine

1. Liberia 67

2. Laos 41

3. Uruguay 26

4. Paraguay 25

5. Sierra Leone 15

6. Australia 12

7. Guinea 11

8. Argentina 10

9. Etiopia 10

10. România 7

Urmăriți B1TV.ro și pe
`