Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea scăpa de impozitare

Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea scăpa de impozitare
Sursa: Facebook/Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Tichetele de masă și voucherele de vacanță sunt în prezent impozitate și nu sunt scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Un proiect ar putea elimina aceste taxe pe toate tipurile de tichete, efectul fiind încurajarea consumului intern.

Inclusiv tichetele de creşă sau culturale sunt incluse în propunere

Un proiect inițiat de USR în Parlament vizează scutirea tuturor tipurilor de tichete primite de la angajatori de impozitare și de plata CASS. Acest lucru ar afecta și voucherele de vacanță, în contextul în care acestea nu sunt venituri luate în cont la calcului pensiei.

Un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei plăteşte 2 lei/zi, respectiv 40 de lei/lună pentru 20 de zile lucrătoare, această sumă fiind reţinută din salariul angajatului.

Cu alte cuvinte, într-o lună un angajat primește gratuit doar 18 tichete, nu 20. „Tichetele de masă şi tichetele cadou pot fi cheltuite doar în magazinele alimentare în interiorul ţării, tichetele culturale pentru evenimente culturale din România, iar voucherele de vacanţă pentru destinaţii de turism intern.

Neimpozitarea lor ar ajuta atât angajaţii, cât şi sectorul cultural, HoReCa şi afacerile autohtone care sunt parteneri în a valorifica aceste tichete.

Pe lângă aceste beneficii, economia României ar beneficia de un impuls prin încurajarea consumului intern”, a explicat senatorul USR Cristi Berea, inițiator al proiectului legislativ, citat de Ziare.
Toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de creşă sau culturale sunt incluse în propunere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`