The Guardian: Ikea a efectuat plăţi către fosta Securitate în anii ’80
Fostul serviciu secret comunist român Securitatea a încasat în anii ’80, sub acoperire, sume de şase cifre din partea grupului suedez de mobilă Ikea, informează The Guardian.
Potrivit unor documente intrate în posesia publicației britanice, producătorul suedez de mobilă a fost de acord să fie suprafacturat pentru produse fabricate în România.
Unele dintre aceste sume suprafacturate au fost depuse într-un cont al Securităţii, iar documentele sugerează că Ikea a fost „complice” în cadrul acestui aranjament, notează jurnaliștii. Contactată de către publicaţia britanică, Ikea a negat „orice complicitate” şi a anunţat că a lansat o investigaţie internă cu privire la acest subiect.
De asemenea, firma a precizat că nu avea cunoştinţă despre implicarea Securităţii române în operaţiunile sale comerciale.
The Guardian mai scrie că Ikea a fost una dintre puţinele companii occidentale care a obţinut avantaje de pe urma deschiderii, în anii ’80, către o serie de ţări din blocul comunist.
Ea a fost atrasă de resursele uriaşe de lemn şi de munca ieftină dintr-o ţară ca România, notează publicaţia.
Astfel, în 1981 firma suedeză a încheiat cu firma de stat românească de cherestea Tehnoforestexport un contract care a atins către mijlocul deceniului suma de zece milioane de lire sterline pe an, scrie The Guardian, citând documente de la CNSAS, potrivit cărora Securitatea a folosit firma de comerţ exterior ICE Dunarea pentru a încasa sumele suprafacturate din contracte.
Securitatea ar fi încasat miliarde de dolari din comisioane oculte în baza unor contracte cu firme de stat şi alte activităţi infracţionale, notează The Guardian.