The Guardian compară Grecia cu un personaj din Stăpânul Inelelor: Euro se va reîncarna sub o altă formă

Publicat: 20 02. 2012, 17:25
Foto: totalfilm.com

Într-o scenă din „Stăpânul Inelelor” Gandalf îl înfruntă pe monstrul Balrog pe un pod îngust în Minele din Moria. Lupta se încheie cu distrugerea podului de către Gandalf, iar monstrul cade într-o prăpastie fără fund.

Povestea ia însă o întorsătură neaşteptată. În cădere, monstrul îl trage şi pe Gandalf în prăpastie. În actualul context european, cu Grecia aflată pe marginea prăpastiei, în căutarea unui colac de salvare, jurnaliștii de la The Guardian se întreabă care dintre cele două personaje seamănă mai mult poziția Greciei.

”Un lucru este cert, riscurile distrugerii reciproce sunt uriașe” notează jurnaliștii. Asta pentru că , în căutarea unui plan ambițios de salvare, Grecia ar putea să decidă, după ce-și umple buzunarele cu bani europeni, că  nu mai vrea să facă parte din Uniune, pentru a pune capăt unei lungi eprioade de austeritate și de umilințe. ”Statele suverane au întotdeauna această putere” spun susele citate.

Unele țări puternice din Uniune ar putea ajunge la concluzia că Grecia nu merită banii. În plus, chiar și cetățenii Uniunii au început să nu mai vadă cu ochi buni uniunea fiscală despre care se vorbește în forurile înalte. Pentru greci, această uniune echivalează cu o umilire în fața germanilor, iar pentru germani, înseamnă oferirea unui cec în alb grecilor.

Actuala criză din zona euro, bazată pe diferenţele de competitivitate dintre ţările din nord şi cele din sud, se poate încheia doar în două feluri, potrivit publicaţiei.

O opţiune este ca ţările mai slabe să părăsească uniunea monetară şi să implementeaze politici monetare adecvate propriei situaţii. Alternativa ar fi să accepte să facă ce le cer ţările din nordul Europei, în schimbul unor substanţiale transferuri fiscale.

Drept concluzie, jurnaliștii de la The Guardian subliniază faptul că Gandalf îl învinge în cele din urmă pe  Barlog, dar moare și el, pentru a se reîncarna sub o altă formă. ”Aceeași soartă o va avea și moneda euro” spun jurnaliștii.