Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici îi dă o replică acidă procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cu privire la problema recuperării prejudiciilor. Acesta a afirmat că, uneori, recuperarea greoaie a prejudiciilor este cauzată şi de probleme legislative și că nu întotdeauna acestea sunt calculate corect.
„Cât durează partea de investigaţie pe zona asta penală – ani de zile, de multe ori – timp în care bunurile se degradează, dispar, se mută şamd – iar când tu eşti pus în baza unei hotărâri a instanţei să recuperezi, apar nişte chestiuni: bunurile sunt ipotecate în favoarea altor creditori; bunurile se află în coproprietate; bunurile nu au autorizaţie de construcţie; societăţile comerciale care au calitatea de parte responabilă îşi declanşează insolvenţa. […] Dacă ANAF-ul ar avea, ca în alte ţări, puterea de a decide asupra unei astfel de fapte, să spunem penale, am putea să trecem imediat la recuperarea acelui prejudiciu”, a declarat Teodorovici la Televiziunea Națională, potrivit Adevărul.
În acest context, ministrul a dat exemplul unui drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie în mod ilegal.
„Spre exemplu, există un drum făcut de o firmă care a câştigat o licitaţie săvârşind nişte infracţiuni. Poate suma stabilită ca prejudiciu nu e valoarea contractului, ci doar o parte. (…) La noi se închid afacerile. Se vrea să se şi recupereze prejudiciul şi să facă şi închisoare. Credeţi că cineva e de accord să dea banii şi să meargă şi la închisoare? ”, a spus Teodorovici.
Laura Codruţa Kovesi a arătat cu degetul spre ministerul Finanţelor că nu face nimic pentru a recupera banii, precizând că statul are de recuperat un miliard de euro ca urmare a sentinţelor definitive din dosarele de corupţie.
Pe de altă parte, cei de la ANAF spun că sunt 20.000 de dosare de recuperare și prea puţini angajaţi. Chiar şi aşa, spun cei de la ANAF, s-au recuperat 400 de milioane de euro până acum.