Temeri la BNR în contextul alegerilor. Investitorii încep să plece din România, iar problema „s-ar putea accentua” după alegerile parlamentare

Temeri la BNR în contextul alegerilor. Investitorii încep să plece din România, iar problema „s-ar putea accentua” după alegerile parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României are temeri legate de posibilitatea unor ieșiri semnificative de fonduri după alegerile parlamentare, în eventualitatea în care partidele extremiste obțin scoruri mari, ceea ce le-ar putea semnala investitorilor că țara devine instabilă din punct de vedere politic, spun surse din domeniu pentru Libertatea.

Temeri la BNR în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale

Îngrijorările vin în contextul în care primul tur al prezidențialelor a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu, iar formațiunile extremiste ar putea obține scoruri mari și la alegerile generale de duminică.

„Au fost ieșiri de fonduri în ultima perioadă, iar problema este că dacă pleacă din România, atunci pleacă din toată regiunea, astfel că mișcările sunt bruște și mari”, avertizează sursele respective.

„La prezidențiale a fost cum a fost, dar președintele nu are un rol activ în economie. Dar dacă după alegerile parlamentare se va ajunge la procente mari pentru partidele văzute drept extremiste, atunci mișcările s-ar putea accentua”, mai spun sursele.

Potrivit Libertatea, nu este vorba de închideri de fabrici și uzine și relocări în alte state, ci de investitori în titluri de stat ale României. Astfel, aceștia ar putea vinde titluri de stat ale României, ceea ce mai departe ar duce la presiune pe cursul leului, din cauză că investitorii ar dori valută că să iasă de pe piață.

Îngrijorările investitorilor se referă și la situația din Ucraina

O sursă de îngrijorare pentru investitorii din regiune o reprezintă și incertitudinile referitoare la sprijinul american pentru Ucraina în contextul schimbării de regim de la Casa Albă.

Altfel spus, dacă SUA ar abandona Ucraina, toată zona Europei de Est ar putea fi considerată mai riscantă de căre fondurile de investiții.

În prezent, forțele ruse înaintează în Ucraina în cel mai rapid ritm lunar de la începutul războiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:03 - Un orădean a fost amendat, după ce polițiștii au găsit o cutie cu datele lui personale. Pentru ce a fost sancționat bărbatul
19:01 - BEC publică rezultatele finale ale primului tur la alegerile prezidenţiale: Călin Georgescu a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22.94%, iar Elena Lasconi, 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19.18%
18:58 - Diana Buzoianu (USR): „Călin Georgescu nu este un candidat anti-sistem, ci face parte din exact acest sistem. A fost în Ministerul Mediului, la MAE, consilierul lui Geoană. Are niște tente legionariste foarte clare, care trebuie să fie cunoscute de români” (VIDEO)
18:45 - Bogdan Balanișcu (PSD): „Prioritatea pentru noi ca partid politic având în vedere că nu am intrat în turul doi sunt alegerile parlamentare” (VIDEO)
18:44 - Infecțiile cu HIV, au ajuns la un minim istoric. Totuși, eradicarea bolii rămâne greu de atins
18:21 - Parada de 1 decembrie de la Alba Iulia va avea loc în altă zi. Cum i-a afectat situația fără precedent pe hotelieri
18:20 - Traian Băsescu: În Deveselu avem cea mai avansată tehnologie antirachetă. Americanii sunt obligați să își apere această tehnologie (VIDEO)
18:16 - Ce-a făcut Adriana Bahmuțeanu imediat după ce a aflat că Silviu Prigoană a murit? Abia acum s-a aflat: „E primul lucru pe care l-a făcut …”
18:14 - Călin Georgescu a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor pe care tot el i-a chemat la o conferință de presă
18:00 - Călin Georgescu vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu: „Este o chestiune care te înnobilează”