Taxa pe lăcomie aruncă economia României în HAOS! Sectorul bancar va deveni neprofitabil, urmând ca doar două bănci să aibă profit în 2020

Taxa pe lăcomie aruncă economia României în HAOS! Sectorul bancar va deveni neprofitabil, urmând ca doar două bănci să aibă profit în 2020

Ministrul Finanțelor a primit calculele BNR privind impactul taxei pe lăcomie! În cea mai optimistă variantă, doar două bănci ar mai avea profit în 2020, iar cel mai pesimist scenariu spune că nicio bancă nu va termina anul pe plus.

În acest context, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, i-a trimis o scrisoare lui Eugen Teodorovici prin care i-a detaliat cum vor fi afectate băncile de publicarea ultimei ordonanţe de urgenţă privind măsurile fiscale.

Prin urmare, începând cu anul 2019, sectorul bancar românesc va deveni neprofitabil și va înregistra o pierdere stimată de 680 milioane lei şi de aproximativ 3,4 miliarde de lei în anul 2020. Cifrele sunt prezentate într-o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor, de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

De asemenea, în acest an, doar patru bănci vor mai rămâne profitabile, iar în 2020, doar două dintre ele ar mai avea profit. După includerea taxei pe lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit în viitorul apropiat.

„La nivel individual, aplicarea „taxei pe lăcomie” ar conduce la erodarea ratei de solvabilitate totale sub nivelul cerinţelor globale de capital în cazul a 9 bănci (din care una de importanţă sistemică) in anul 2019, respectiv a 14 bănci in anul 2020 (din care una de importanţă sistemică) conforrn scenariului de bază”, se arată în scrisoare, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, scrisoarea cuprinde mai multe precizări legate de scenariile posibile care pot deveni realitate după instituirea taxei pe lăcomie.

”Măsura are un caracter puternic prociclic într-o situaţie de criză, în condiţiile în care ratele de dobândă au tendinţa de creştere. Oricum ratele dobânzilor cel mai probabil vor urma o tendinţă ascendentă, inclusiv ca urmare a expectațiilor pe plan internaţional referitoare la normalizarea ratelor de dobândă (sub influenţa politicii monetare a SUA). Totodată, nivelul indicilor de referinţă ROBOR sunt o reflectie a politicii monetare a BNR, reglementarea acestora fiind de competența exclusivă a băncii centrale”, adaugă documentul.

În plus, prin publicarea ordonanței de urgență care prevede noile măsuri fiscale, s-ar putea produce un dezechilibru la nivelul instituțiilor de credit.

„Măsura ar putea contribui la apariţia unui fenomen de transformare a filialelor instituţiilor de credit având capital majoritar străin in sucursale, pentru a permite băncilor părinte să reducă volumul capitalului necesar pentru ca acestea să desfăşoare activităti bancare. Posibile consecinţe directe ar fi cele legate de reducerea eficienţei politicilor macroprudenţiale”, mai scrie aceasta.

În aceeaşi scrisoare, se mai arată că legislaţia fiscală actuală este imprevizibilă şi ar putea duce la creşterea costurilor de finanţare, atât la nivelul datoriei publice, cât şi a celei private.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”