Țările UE au convenit asupra confiscării profiturilor extraordinare ale companiilor energetice. Dar fiecare țară decide cu cât taxează companiile energetice. Ce va face România?

Publicat: 30 09. 2022, 14:49
Actualizat: 30 09. 2022, 14:51

Miniștrii UE au convenit vineri asupra unor noi măsuri de urgență pentru a face față crizei energetice, inclusiv un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf și două noi taxe care să creeze venituri pentru a contribui la protejarea consumatorilor, anunță Euractiv.

Țările UE sunt de acord cu măsurile dar vor flexibilitatecând vine de taxarea companiilor energetice

Măsurile, propuse de Comisia Europeană la 14 septembrie, ar avea ca scop protejarea consumatorilor prin confiscarea profiturilor extraordinare realizate de unele companii energetice și utilizarea acestora pentru a sprijini gospodăriile sau pentru a le ajuta să investească în tehnologii ecologice.

Țările UE au ajuns la un acord asupra propunerilor în aproximativ două săptămâni, după mai multe reuniuni în care au pus la punct detaliile.

În cele din urmă, acestea au convenit asupra celor trei măsuri, dar au inclus mai multă flexibilitate pentru statele membre în ceea ce privește punerea lor în aplicare.

Foto: Hepta – Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Astfel, țările UE dispun acum de o marjă de manevră mai mare pentru a îndeplini obiectivul voluntar de reducere cu 10% a consumului de energie electrică. Iar Malta și Cipru sunt exceptate de la obiectivul obligatoriu de reducere a cererii cu 5% la orele de vârf de consum.

Țările UE au făcut presiuni pentru a avea mai multă libertate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor două măsuri privind veniturile.

Printre acestea se numără un plafon de venituri de 180 de euro pe megawatt/oră pentru energia electrică ieftină și o „contribuție de solidaritate” la veniturile realizate de companiile de petrol și gaze.

În timp ce Bruxelles-ul propusese o abordare uniformă la nivelul UE în ceea ce privește aceste taxe, țările UE au făcut presiuni pentru mai multă indulgență.

Printre acestea se numără permisiunea acordată țărilor să „stabilească un plafon specific” pentru veniturile de pe piață obținute din vânzarea de energie electrică produsă din cărbune energetic.

Foto: Pixabay

De asemenea, guvernele vor putea să stabilească o limită mai mare a veniturilor pentru producătorii cu costuri de investiții și de exploatare „mai mari decât plafonul la nivelul Uniunii” și să scutească „furnizorul de ultimă instanță” ales de obiectivul obligatoriu de reducere a cererii de energie electrică în perioadele de vârf.

Industria energiei regenerabile este nervoasă

Acordul lasă ușa deschisă pentru ca țările UE să mențină plafoanele naționale existente pentru prețurile la electricitate sau să stabilească noi plafoane și taxe pentru companiile energetice la nivel național.

Acest lucru provoacă neliniște în sectorul energiei regenerabile, unii avertizând că acest lucru ar putea avea un impact grav asupra investițiilor în energie verde.

Chiar dacă guvernele au dreptate să protejeze familiile și întreprinderile de creșterea facturilor la energie, „ceea ce se decide astăzi ar putea agrava criza energetică”, a avertizat vineri dimineață, într-o declarație, organismul industrial WindEurope.

Care este orașul din România care vrea să-și producă energie verde pentru autoconsum. Sursa Foto: Flickr.com

„Europa are nevoie de investiții mari în energiile regenerabile autohtone. Toată lumea este de acord cu acest lucru – și că aceasta este calea de ieșire din criză. Dar, în forma actuală, regulamentul de urgență va pune în așteptare multe investiții în surse regenerabile”, continuă declarația.

WindEurope susține că noile taxe planificate de guvernele UE, care se adaugă la aceste măsuri, vor afecta veniturile totale și nu profiturile și vor determina investitorii în domeniul energiei regenerabile să se orienteze către alte economii, cum ar fi SUA.

Aceste temeri sunt împărtășite de industria solară, care solicită măsuri de urgență pentru a accelera implementarea surselor regenerabile de energie.

Textul final al regulamentului va fi adoptat săptămâna viitoare și se va aplica de la 1 decembrie 2022 până la 31 decembrie 2023. Obiectivele de reducere a cererii se vor aplica până la 31 martie anul viitor, în timp ce plafonul de 180 de euro/MWh pentru veniturile de pe piață ale producătorilor de energie electrică se va aplica până la 30 iunie.

Ce va face România în privința veniturilor producătorilor de energie electrică?

WindEurope comenta, încă din toamna anului 2021, că în România, măsurile privind prețul energiei electrice pun în pericol extinderea energiei eoliene.

Reprezentantul industriei eoliene reclama atunci că România impune o taxă pentru producătorii de energie electrică – de 80% din orice venituri obținute peste 450 lei/MWh (90 EUR/MWh).

Producătorii de energie pe bază de combustibili fosili urmau să fie scutiți de plata taxei. Wind Europe declara că: Măsurile din România subminează economia parcurilor eoliene existente și justifică din punct de vedere comercial construirea de noi parcuri eoliene și sunt total în contradicție cu recomandările Comisiei Europene.