Țările în curs de dezvoltare cu venituri medii riscă să piardă fonduri pentru climă. În plus, aceste ajutoare vor veni sub formă de împrumuturi

Țările în curs de dezvoltare cu venituri medii riscă să piardă fonduri pentru climă. În plus, aceste ajutoare vor veni sub formă de împrumuturi
Incendii de vegetație în Grecia / Foto: Hepta.ro

Țările în curs de dezvoltare cu venituri medii afectate de dezastre climatice devastatoare riscă să rateze fondurile de salvare, a avertizat șeful uneia dintre băncile de dezvoltare din lume.

Nu se știe încă nimic despre cum se vor aloca banii pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

Hyginus Leon, președintele Băncii de Dezvoltare a Caraibelor, a declarat pentru The Guardian că unele țări în curs de dezvoltare cu venituri pe cap de locuitor care le-ar descalifica pentru anumite forme de ajutor extern ar putea deveni neeligibile pentru fondurile climatice.

Aceasta ar fi o greșeală, a spus el, deoarece multe dintre aceste țări sunt încă vulnerabile la impactul devastator al crizei climatice.

El a spus că banii pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față crizei climatice ar trebui să fie alocați pe baza nevoilor și vulnerabilității acestora, nu doar în funcție de veniturile lor existente.

Guvernele lucrează la planuri pentru un fond de „pierderi și daune”, care ar urma să plătească țărilor afectate de dezastre climatice pentru salvarea și reabilitarea economiilor și a societăților.

În cadrul summitului Cop28 al ONU privind clima din noiembrie, țările vor discuta despre modalitățile de alimentare a fondului.

Acesta nu ar trebui să fie finalul discuției, a declarat Leon: „După ce vom acumula sau mobiliza finanțarea despre care vorbim, problema mai mare cu care ne vom confrunta este cum alocăm această finanțare – și încă nu discutăm despre acest lucru.”

Cei mai săraci oameni vor fi și cei mai vulnerabili în fața schimbărilor climatice

Unele țări se află într-o „zonă gri”, clasificate ca fiind în curs de dezvoltare, dar nu printre cele mai sărace, dar totuși vulnerabile, astfel încât aranjamentele prin care țările primesc finanțare pentru climă ar trebui să fie flexibile, a susținut el.

În ultimele săptămâni, valurile de căldură au doborât recorduri de temperatură în întreaga lume, iar meteorologii prognozează că vor urma și alte temperaturi ridicate. Întinderi din Grecia au fost evacuate din cauza incendiilor de pădure, în timp ce Italia și Spania au înregistrat temperaturi ridicate și, în unele cazuri, inundații deastruoase.

Sursa foto: Hepta

Țările în curs de dezvoltare resimt și ele căldura, valul de căldură mediteranean afectând, de asemenea, Algeria și Marocul, în timp ce India a oprit exporturile de orez din cauza temerilor că vremea caldă va afecta recolta, iar China a emis alerte de caniculă.

Cel mai sărac sfert din populația lumii este cel mai probabil să sufere de căldură extremă, potrivit unui studiu. Dar și țările cu venituri medii se confruntă cu dezastre climatice, iar multe națiuni mai mici riscă în mod special să își vadă dat peste cap progresul economic.

O mare parte din finanțarea pentru climă care va fi pusă la dispoziția țărilor sărace în viitor va fi probabil sub formă de împrumuturi, precum și de granturi.

Unii militanți au susținut că multe țări sunt deja îndatorate, iar împrumuturile pentru a le ajuta să reducă emisiile și să se adapteze la impactul crizei climatice le-ar putea crește și mai mult datoriile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`