Circa 3,5 miliarde de lei nu vor mai intra în sistemul de pensii private Pilon II dacă proiectul propus de Comisia Națională de Prognoză va fi aplicat. Asta înseamnă 8% din valoarea actuală a activelor totale, avertizează Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naționale de Prognoză, a declarat că proiectul privind Pilonul II de pensii a fost trecut din greșeală în programul legislativ al Guvernului pe 2018. Mai mult, n-ar fi vorba de o suspendare a virării contribuțiilor, ci de o perioadă în care să poți opta sau nu pentru Pilonul II.
La rândul său, Liviu Dragnea a negat categoric că ar exista în partid, coaliție sau Guvern vreo decizie de desfiinţare a Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public. Totuși, acesta admite că s-ar putea recurge la o suspendare: „Când se va face o analiză şi se ajunge la decizia să se creeze o perioada de opţiune pentru ca fiecare cetăţean, plata poate fi sau nu suspendată şi după o discutie cu administratorii fondurilor din pilonul II ca sa nu se încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români poate sunt mai mulţi la pilonul I”.
Potrivit unui proiect de lege dezbătut în mass media în ultimele zile şi elaborat de CNSP, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 contribuţiile aferente Pilonului II de Pensii vor fi suspendate.
„În condiţiile în care aşa ceva s-ar întâmpla circa 3,5 miliarde de lei pe jumătate de an, mai exact 8% din valoarea activului actual total ar dispărea”, a declarat Radu Crăciun, preşedinte APAPR şi BCR Pensii, potrivit economica.net.
Practic, 8% din pensia aferentă Pilonului II va dispărea din buzunarul fiecărui român pentru totdeauna.
Dacă suspendarea contribuţiilor ar deveni noua realitate, „sistemul de pensii private ar deveni nerelevant pentru scopul pentru care a fost creat. Fiind vorba de prea puţini bani în administrare, sistemul privat de pensii ar cădea în derizoriu”, subliniază Radu Crăciun.
Oricum, şapte milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor pentru Pilonul II.