Specialiștii din administrația centrală lucrează la mai multe scenarii de creștere a taxelor și impozitelor, care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat Guvernul în planul trimis Comisiei Europene, informează G4Media, care citează mai multe surse oficiale.
Măsurile ar urma să fie decise de viitorul guvern cel mai târziu în primul trimestru din 2025 și vor intra în vigoare din aprilie 2025, după cum arată și planul fiscal menționat.
Potrivit G4Media, acum există trei ipoteze de lucru în Ministerul Finanțelor și aparatul guvernamental, dar niciuna nu e asumată oficial deoarece suntem în prag de alegeri.
Varianta 1 de lucru include creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%, prin includerea contribuțiilor de asigurări de sănătate și aplicarea acestei cote pe toate tipurile de venituri. Această variantă ar duce la eliminarea unor excepții.
Varianta 2 prevede creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21% (cu păstrarea cotelor reduse la medicamente, alimente, horeca, hrana pentru animale) și creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%. În această variantă, dacă guvernul ar decide eliminarea cotelor reduse, TVA general ar putea rămâne la 19%.
Varianta 3 de lucru prevede introducerea impozitului progresiv pe venit. De remarcat că acest scenariu e susținut doar de PSD și ar putea fi aplicat dacă viitoarea coaliție guvernamentală va accepta o astfel de schimbare radicală de politică fiscală.
G4Media mai notează că, orice variantă va fi adoptată, la ea se vor mai adăuga câteva măsuri: creșterea impozitivului pe dividende (cel mai probabil de la 8% la 10%), creșterea impozitului pe proprietăți începând din 2026 și scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro (cel mai probabil în trepte). De asemenea, primarii ar urma să primească mai puțini bani de la guvern.