Consiliul Concurenței ar fi lansat marți o serie de inspecții în București la sediile celor 10 bănci implicate în calculul ROBOR, într-o investigație în care suspectează că între aceste bănci ar exista o înțelegere pentru a fixa rata dobânzii la un nivel cât mai ridicat, au declarat surse apropiate anchetei pentru HotNews.ro.
ROBOR este rata dobânzii la care băncile implicate în calcularea indicelui sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.
Datele Asociației Piețelor Financiare (ACI) arată că băncile care îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR sunt Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala București, OTP Bank România, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank.
Băncile participante furnizează personal specializat pentru furnizarea cotațiilor pentru calcularea ROBOR.
Băncile asigură independența decizională a personalului care cotribuie față de orice altă entitate din bancă, incluzând zona de creditare.
Participanții la calcul au coduri de conduită și au implementate controale interne pentru această activitate.
Băncile participante la calculul ROBOR și-au asumat obligația de a încheia tranzacții la cotațiile publicate pentru calculul ROBOR, în intervalul 11:00 – 11:15, la solicitarea unei alte bănci participante la calculul ROBOR, pentru anumite sume maxime, explică HotNews.