Superbogații lumii încasează peste două miliarde de dolari pe zi. Oxfam cere taxarea lor

Superbogații lumii încasează peste două miliarde de dolari pe zi. Oxfam cere taxarea lor
Foto: Pixabay.

Oxfam a solicitat adoptarea de măsuri de urgență pentru a combate creșterea inegalității în era post-Covid, unde diferența dintre veniturile celor săraci și ale celor bogați s-a amplificat. Organizația caritabilă a dezvăluit că aproape două treimi din averile acumulate la nivel mondial de la începutul pandemiei au ajuns în mâinile celor mai bogați, 1% din populația globală, conform The Guardian.

Oxfam cere introducerea taxelor pentru superbogații planetei

Oxfam, o organizație care luptă împotriva sărăciei, a publicat un raport în care afirmă că cei mai bogați oameni din lume au acumulat încă 26 de trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2021.

Această sumă, care reprezintă 63% din totalul câștigurilor globale, a ajuns în mâinile celor din top 1% dintre cei mai bogați oameni din lume. Restul de 99% din populația globală a obținut doar 37% din averea totală acumulată. Raportul Oxfam a fost publicat în coincidență cu întâlnirea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Organizația a mai afirmat că, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, creșterea celor mai mari averi din lume a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme, și a cerut introducerea unor noi taxe pentru cei bogați. Politicile adoptate pentru a contracara impactul economic al pandemiei, precum scăderea ratelor dobânzii și cumpărarea de active, au crescut valoarea proprietăților și a acțiunilor, care sunt de obicei deținute de oamenii bogați.

Afaceriștii au încasat în total 2,7 miliarde de dolari pe zi

Raportul Oxfam afirmă că pentru fiecare dolar câștigat de 90% din populația globală, fiecare miliardar a câștigat aproximativ 1,7 milioane de dolari. Desi averile celor mai bogați oameni din lume au avut o ușoară scădere în 2022, afaceriștii au încasat în total 2,7 miliarde de dolari pe zi.

Directorul executiv al Oxfam Marea Britanie, Danny Sriskandarajah, a declarat că „realitatea economică actuală este o insultă la valorile umane fundamentale. Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape 1 miliard de persoane sunt înfometate, dar pentru miliardari fiecare zi este prosperă”.

Conform unei scrisori deschise prezentate în fața Adunării Generale a ONU în septembrie anul trecut, mai multe ONG-uri, inclusiv Oxfam, estimează că 19.700 de oameni mor în fiecare zi din cauza foamei, conform Al Jazeera.

„Mai multe crize au împins milioane de oameni până la limită, în timp ce liderii nu reușesc să ia acțiune – guvernele trebuie să nu mai lucreze pentru interesele bogaților”, a mai spus Sriskandarajah.

„Cum putem accepta un sistem unde cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decât super-bogații? Guvernele trebuie să introducă taxe mai mari pentru super-bogați acum”, a spus directorul Oxfam, citat de digi24.

Oxfam cere guvernelor să introducă imediat taxe unice pe averile celor mai bogați 1%, precum și taxe speciale pentru a limita profiturile înregistrate în timpul crizei globale de costuri ridicate de trai. Organizația propune, de asemenea, o creștere permanentă a impozitelor plătite de bogați, cu rate mai mari pentru multimiliardari.

Companiile de energie și cele din industria alimentară și-au dublat profiturile în 2022

În sprijinul programului său de redistribuire a averii, Oxfam a prezentat următoarele date:

  • companiile de energie și cele din industria alimentară și-au dublat profiturile în 2022, plătind 257 de miliarde acționarilor bogați într-o perioadă în care peste 800 de milioane de oameni se confruntă cu foametea;
  • doar 4% din fiecare dolar încasat din plata impozitelor a venit din impozitul pe avere, iar jumătate din toți miliardarii lumii trăiesc în țări în care nu există niciun impozit pe moștenire pe banii pe care bogații îi lasă copiilor;
  • un impozit de până la 5% plătit de multimilionari și miliardari ar genera 1,7 trilioane de dolari pe an – destul cât să scoată din sărăcie 2 miliarde de oameni și să finanțeze un plan global de combatere a foametei.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”