Oxfam a solicitat adoptarea de măsuri de urgență pentru a combate creșterea inegalității în era post-Covid, unde diferența dintre veniturile celor săraci și ale celor bogați s-a amplificat. Organizația caritabilă a dezvăluit că aproape două treimi din averile acumulate la nivel mondial de la începutul pandemiei au ajuns în mâinile celor mai bogați, 1% din populația globală, conform The Guardian.
Oxfam, o organizație care luptă împotriva sărăciei, a publicat un raport în care afirmă că cei mai bogați oameni din lume au acumulat încă 26 de trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2021.
Această sumă, care reprezintă 63% din totalul câștigurilor globale, a ajuns în mâinile celor din top 1% dintre cei mai bogați oameni din lume. Restul de 99% din populația globală a obținut doar 37% din averea totală acumulată. Raportul Oxfam a fost publicat în coincidență cu întâlnirea anuală a elitei globale de la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Organizația a mai afirmat că, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, creșterea celor mai mari averi din lume a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme, și a cerut introducerea unor noi taxe pentru cei bogați. Politicile adoptate pentru a contracara impactul economic al pandemiei, precum scăderea ratelor dobânzii și cumpărarea de active, au crescut valoarea proprietăților și a acțiunilor, care sunt de obicei deținute de oamenii bogați.
Raportul Oxfam afirmă că pentru fiecare dolar câștigat de 90% din populația globală, fiecare miliardar a câștigat aproximativ 1,7 milioane de dolari. Desi averile celor mai bogați oameni din lume au avut o ușoară scădere în 2022, afaceriștii au încasat în total 2,7 miliarde de dolari pe zi.
Directorul executiv al Oxfam Marea Britanie, Danny Sriskandarajah, a declarat că „realitatea economică actuală este o insultă la valorile umane fundamentale. Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape 1 miliard de persoane sunt înfometate, dar pentru miliardari fiecare zi este prosperă”.
Conform unei scrisori deschise prezentate în fața Adunării Generale a ONU în septembrie anul trecut, mai multe ONG-uri, inclusiv Oxfam, estimează că 19.700 de oameni mor în fiecare zi din cauza foamei, conform Al Jazeera.
„Mai multe crize au împins milioane de oameni până la limită, în timp ce liderii nu reușesc să ia acțiune – guvernele trebuie să nu mai lucreze pentru interesele bogaților”, a mai spus Sriskandarajah.
„Cum putem accepta un sistem unde cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decât super-bogații? Guvernele trebuie să introducă taxe mai mari pentru super-bogați acum”, a spus directorul Oxfam, citat de digi24.
Oxfam cere guvernelor să introducă imediat taxe unice pe averile celor mai bogați 1%, precum și taxe speciale pentru a limita profiturile înregistrate în timpul crizei globale de costuri ridicate de trai. Organizația propune, de asemenea, o creștere permanentă a impozitelor plătite de bogați, cu rate mai mari pentru multimiliardari.
În sprijinul programului său de redistribuire a averii, Oxfam a prezentat următoarele date: