Sunt țări care vor intra în colaps, dacă oamenii plecați la muncă afară nu mai trimit bani acasă. E vorba de miliarde de dolari

Sunt țări care vor intra în colaps, dacă oamenii plecați la muncă afară nu mai trimit bani acasă. E vorba de miliarde de dolari
Foto: Pixabay

Spre exemplu, încasările din remitențe ale Egiptului sunt mai mari decât veniturile aduse de Canalul Suez; în Sri Lanka ele depășesc exporturile de ceai; iar în Maroc remitențele sunt mai mari decât veniturile din turism.

India este cel mai mare destinatar din lume

În 2022, India a devenit prima țară care a primit peste 100 de miliarde de dolari în remitențe anuale. Mexic, China și Filipine sunt, de asemenea, beneficiari mari. Pentru țările mai mici sau cele prinse în conflict, aceste transferuri sunt vitale.

Potrivit statisticilor oficiale, remitențele globale au atins un record de circa 650 de miliarde de dolari în 2022, acestea fiind doar sumele trimise prin canalele oficiale, nefiind contorizați și banii trimiși prin șoferii de autocare șamd, potrivit Hotnews.

Lucrătorii migranți măresc de obicei sumele pe care le trimit acasă în urma unui dezastru natural, să zicem, astfel încât rudele afectate să poată cumpăra mâncare sau să plătească pentru adăpost.

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de remitențe, în special pentru America Latină și Caraibe. Țările din Golf sunt a doua cea mai mare sursă de remitențe în dolari americani, dar de departe cea mai mare atunci când remitențele sunt măsurate ca pondere din PIB-ul lor.

Proporția lucrătorilor străini din Golf depășește adesea 70 la sută din populație. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt surse mari de remitențe pentru Asia de Sud, Africa de Nord și Asia de Sud-Est.

Țările în care o prăbușire a remitențelor poate însemna colapsul economic

Tonga (oficial Regatul Tonga) este o țară insulară din Oceanul Pacific, cunoscută ca „Insulele Prietenoase” sau „Perla Pacificului de Sud”.

Liban, unde remitențele au jucat mult timp un rol important în economia Libanului, aducând în medie 7,15 miliarde de dolari SUA (USD) în fiecare an, în ultimii 10 ani.

În Tadjikistan, una dintre cele mai sărace țări din regiunea Asiei, în majoritatea fmiliilor din zona rurală cel puțin unul sau doi membri migrează în străinătate în căutarea unor locuri de muncă.

Fluxurile formale de remitențe către Gambia au crescut constant, înregistrând o creștere de aproape trei ori în ultimii patru ani: de la 278 milioane USD în 2018 la 773 milioane USD în 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`