Summit-ul UE: Statele non-euro, inclusiv România, trebuie să contribuie cu 50 miliarde euro la FMI

Publicat: 09 12. 2011, 13:34
Foto: cotidianul.ro

România şi celelalte state din afara zonei euro vor participa la acordul de integrare fiscală care vizează echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european. În acest sens, statele non-euro vor contribui cu 50 de miliarde de euro la salvarea zonei cu monedă unică. Decizia a fost luată în cadrul summit-ului UE care se desfăşoară la Bruxelles.

”Pentru că nu s-a ajuns la unanimitate între statele membre UE, s-a decis să adoptăm unele măsuri printr-un acord internaţional care va fi semnat în martie, sau mai devreme. Obiectivul rămâne să includem aceste chestiuni în tratatele Uniunii cât mai urgent. Şefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a se alătura procesului. Şefii de stat sau de guvern din Cehia şi Suedia îşi vor consulta parlamentele înainte de a lua o decizie”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Boc: România nu va fi obligată să contribuie. Vezi AICI mai multe!

Banii vor fi virați către Fondul Monetar Internațional și se vor cumula cu fondurile pe care le vor oferi țările care au adoptat deja moneda unică, respectiv 150 de miliarde de euro. Resursele FMI vor fi suplimetate cu până la 200 miliarde euro sub forma unor împrumuturi bilaterale, pentru a consolida resursele anticriză ale creditorului american.

În discuțiile de joi, liderii țărilor membre au căzut de acord asupra pragului maxim pentru fondul de salvare al zonei euro, și anume 500 de miliarde de euro. Actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) şi, pe viitor, Mecanismul european de stabilitate (MES) vor fi gestionate de Banca Centrală Europeană (BCE), a anunțat Nicolas Sarkozy, precizând că această decizie a fost luată la propunerea preşedintelui BCE, Mario Draghi.

Vezi
AICI alte decizii luate în prima zi a discuțiilor la summit-ul UE