Summit-ul UE: Se va semna un acord pentru o disciplină bugetară riguroasă cu doar 23 de țări membre, inclusiv România

Summit-ul UE: Se va semna un acord pentru o disciplină bugetară riguroasă cu doar 23 de țări membre, inclusiv România
Foto: business24.ro

Încercările liderilor euro de a ajunge la un tratat comun al celor 27 de state UE în privința crizei datoriilor din zona euro nu au avut tocmai rezultatul așteptat. După aproape 10 ore de discuții la summit-ul de la Bruxelles, președintele Franței, Nicolas Sarkozy a anunțat că doar 17 dintre statele membre UE vor lucra împreună cu alte șase țări membre UE, care încă nu au aderat la moneda unică, scrie BBC News. Printre acestea se numără şi România.

Șefii de state ai Uniunii Europene au convenit pentru crearea unui pact bugetar care să prevadă o disciplină riguroasă în zona euro. Un cod de reguli de aur care să prevadă sancţiuni drastice pentru statele care nu respectă deciziile luate la summit. Printre acestea și excluderea din zona euro a țărilor care nu se conformează cu disciplină financiară impusă de tratate.

Potrivit preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, noul acord de va fi semnat de cele 17 state din zona euro, împreună cu alte şase ţări non-Euro. Este vorba despre România, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Letonia şi Lituania.

Marea Britanie şi Ungaria nu vor semna acest acord, în timp ce reprezentanții Cehiei și Suediei vor mai întâi să se consulte cu guvernele din țările respective.

„Am fi preferat un acord al celor 27 (n.r., de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil având în vedere poziţia prietenilor noştri britanici”, a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, referindu-se la faptul că Marea Britanie a preferat să stea departe de discuțiile legate de problemele financiare ale Uniunii.

„Pentru a accepta o reformă a tratatelor în 27, David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu toţii ca fiind inacceptabil, un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare”, explică Sarkozy.

Acordul UE ”nu este în interesul Marii Britanii”, a motivat primul ministru britanic, David Cameron, decizia luată. Cameron a explicat că nu va prezenta parlamentului britanic propunerile UE.

Vezi AICI mai multe despre poziţia Marii Britanii

Problema principală este că reforma financiară, pe care Angela Merkel o vrea bătută în cuie o dată pentru totdeauna nu poate fi realizată decât prin modificarea actualului tratat al UE sau printr-un acord interguvernamental care să includă doar statele care fac acum parte din zona euro.

Potrivit analiştilor, acest lucru ar putea duce la destrămarea zonei euro din cauza diviziunii dintre europeni. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a reafirmat că până nu există o înţelegere pe fond acceptată de toţi nu pot fi demarate discuţiile privind forma noului tratat.

Herman Van Rompuy a mai menționat  și că statele nu au reuşit să ajungă la un acord în ceea ce privește emiterea, chiar şi într-un viitor îndepărtat, a euroobligaţiunilor pentru mutualizarea datoriilor.

Pe de altă parte, liderii țărilor membre au căzut de acord asupra pragului maxim pentru fondul de salvare al zonei euro, și anume 500 de miliarde de euro. Actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) şi, pe viitor, Mecanismul european de stabilitate (MES) vor fi gestionate de Banca Centrală Europeană (BCE), a anunțat Nicolas Sarkozy, precizând că această decizie a fost luată la propunerea preşedintelui BCE, Mario Draghi.

Summit-ul UE decembrie 2011

Embed: " />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`