Suedia, prima țară care voia să renunțe la cash s-a răzgândit: Banca centrală vrea o lege care să protejeze accesul la numerar

Suedia, prima țară care voia să renunțe la cash s-a răzgândit: Banca centrală vrea o lege care să protejeze accesul la numerar
sursă foto: Unsplash

Renumită ca fiind prima societate aproape fără numerar din lume, băncile din Suedia au încetat în bună măsură să ofere servicii de numerar companiilor. Banca Națională suedeză– Riksbank – amenință băncile cu un proiect de reglementare pentru a asigura accesul firmelor la numerar.

În acest moment, serviciile oferite de bănci sunt „inadecvate”

Răspunzând unei anchete a Ministerului de Finanțe al Suediei privind preferința pentru numerar banca centrală afirmă: „Este necesară o reglementare pentru a se asigura că operatorii, care sunt obligați din punct de vedere legal să accepte numerar, au acces la servicii funcționale pentru încasările zilnice”.

În prezent, aceste servicii sunt oferite în prezent aproape exclusiv de compania Loomis AB în întregime pe baza unor contracte comerciale.
În opinia Riksbank, băncile trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru a asigura accesul pe termen lung la servicii și să ofere sprijin în cazul unei defecțiuni a sistemelor de plăți digitale, potrivit Hotnews.

Există deja o cerință legală pentru unele bănci de a se asigura că companiile și autoritățile publice pot depune încasări în numerar „zilnic și într-o măsură adecvată”. Potrivit Riksbank, cerința trebuie înăsprită și clarificată, deoarece serviciile oferite de bănci sunt „inadecvate”.

Riksbank ar dori să vadă măsuri urgente luate de bănci pentru a asigura accesul la numerar, spunând că acest serviciu „s-a deteriorat semnificativ” pe măsură ce tot mai multe bănci și-au închis serviciile cu numerar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)