Suedia: Cetățenii consideră că taxele au scăzut prea mult în ultimii ani

Suedia: Cetățenii consideră că taxele au scăzut prea mult în ultimii ani
Foto: neurope.eu

Cetățenii Suediei consideră că taxele plătite statului au scăzut prea mult în ultimii ani, cu impact asupra unor servicii precum educația, potrivit Wall Street Journal.

„Premierul Suediei nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Finanţele statului sunt solide, economia creşte, iar 2014 marchează două secole de la ultimul război în care a fost implicată ţara. Şi totuşi, Fredrik Reinfeldt, care şi-a condus ţara prin una dintre cele mai grave crize economice ale Europei, se află cu spatele la zid. Cu şase luni înainte de alegeri, Partidul Moderat, pe care îl conduce, se află mult în spatele Partidului Social Democrat. După opt ani la conducerea ţării, există o anumită saturaţie din partea alegătorilor. Dar Reinfeldt se confruntă şi cu ceva mai puţin obişnuit – suedezii consideră că taxele au scăzut prea jos”, scrie publicația.

La un moment dat, Suedia avea cea mai ridicată rată de impozitare din lume, în prezent aflându-se pe cinci.

De la preluarea mandatului în 2006, Reinfeldt a redus povara fiscală de la 48% din PIB la 44%.

Potrivit premierului suedez, schimbarea a fost una istorică pentru Suedia.

„Multe dintre taxele nocive pentru economia Suediei au dispărut sau au fost reduse”, a spus el.

Strategia l-a ajutat să câştige două runde de alegeri, însă în prezent îl expune atacurilor opoziţiei social-democrate, care a câştigat teren afirmând că există o legătură între reducerile de taxe şi declinul standardelor în infrastructură şi în şcoli. Un studiu al OCDE a arătat o deteriorare rapidă a notelor obţinute de elevii suedezi.

Reinfeldt a reacţionat rapid şi, după ce în ultimii ani a scăzut de cinci ori impozitul pe venitul personal şi de două ori rata pentru companii, a anunţat că nu vor mai urma reduceri ale fisclaităţii.

„Pentru următorul mandat, 2014-2018, nu prevăd noi reduceri ale taxelor”, a declarat premierul.

Sondajele arată că aceste critici au erodat încrederea populației  în modul în care guvernul administrează economia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)