Suedia ar putea fi prima țară europeană care renunță la bani lichizi, după ce, în 1661, a fost prima țară care a introdus în cicrulație bancnotele, informează Huffington Post.
În multe orașe, biletele de autobuze sunt pre-plătite prin telefon, un număr în creștere de vânzători şi prestatori de servicii nu mai acceptă plata cu bani lichizi, iar băncile realizează tranzacţiile exclusiv în monedă electronic.
„Există oraşe în Suedia unde nu mai este posibil să intri într-o bancă şi să foloseşti bani lichizi”, spune Curt Persson, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Pensionarilor din Suedia.
O problemă ar fi pentru cei care locuiesc în zona rurală și nu carduri de credit și nici nu știu cum să le folosească.
Declinul banilor lichizi a fost semnalat până și în locurile de cult. De curând, într-o biserică din sudul țării a apărut cititorul de carduri, pentru cei care doresc să facă donații.
Prevalenţa tranzacţiilor electronice explică de ce Suedia are mai puţine cazuri de mită şi evaziune fiscală decât statele din sud, apreciază profesorul de economie Friedrich Schneider.
„Dacă oamenii folosesc cu precădere cărţile de credit, ei sunt de regulă mai puţin implicaţi în activităţi economice obscure”, explică Schneider.
Totuși, predominanţa tranzacţiilor electronice a amplificat riscul fraudelor electronice, numărul lor crescând de la 3.304 în 2000 la aproape 20.000 anul trecut.
Mulți economişti suedezi estimează că banii lichizi vor continua să existe în viitorul apropiat. Fostul guvernator adjunct al Băncii Centrale a Suediei, Lars Nyberg a afirmat că banii lichizi vor supravieţui „asemenea unui crocodil, în pofida micşorării habitatului”.