Contre între SUA şi Ungaria pe tema gazoductelor ruseşti: ‘Moscova vrea să-şi întărească controlul asupra Europei Centrale şi de Est’
Gazoductele ruseşti din Europa Centrală şi de Est provoacă un adevărat scandal diplomatic între SUA şi Ungaria.
Rick Perry, secretarul american al Energiei, a solicitat marţi Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti, care sunt folosite, în opinia autorităţilor de la Washington, pentru a consolida influenţa Moscovei asupra Europei Centrale şi de Est.
„Rusia utilizează un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum şi unul denumit TurkStream în încercarea de a-şi întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est”, a spus Rick Perry, cu ocazia unei vizite la Budapesta, potrivit Agerpres.
Declaraţia oficialului american vine în contextul în care administraţia Trump încearcă să încurajeze achiziţiile de gaze din SUA sau de la alţi furnizori în dauna achiziţiilor din Rusia.
„SUA se opun cu fermitate acestor proiecte şi cerem Ungariei şi ţărilor vecine să ni se alăture în respingerea lor”, a subliniat Perry.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, i-a dat replica, susţinând că gazoductul TurkStream, care este în prezent construit între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, este o veste bună pentru Ungaria, în condiţiile în care va avea o capacitate anuală de transport de 5-6 miliarde metri cubi şi una din ramurile acestui gazoduct va permite livrarea de gaze naturale în sudul Ungariei printr-o o nouă rută.
Ungaria depinde în mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care ajung în Ungaria prin conducte via Ucraina.
Mai mult, Rusia este implicată în prezent în construcţia de noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.