SUA a revocat convenţia fiscală care prevenea dubla impozitare în Ungaria

Publicat: 10 07. 2022, 15:02
Actualizat: 10 07. 2022, 15:37
Sursa foto: Hepta

Convenţia fiscală care prevenea dubla impozitare în Ungaria a fost revocată de SUA. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, printr-o postare pe pagina de Facebook.

Ungaria este singura țară care se opune introducerii unui impozit pe profit minim de  15% la nivel mondial, o prioritate a administrației Biden.

În ultimii zece ani, Ungaria și-a redus cota impozitului pe profit de la 19% la doar 9%, iar o analiză a Departamentului de Trezorerie arată că tratatul aduce beneficii unilaterale Ungariei.

„Când a fost convenit tratatul, rata de impozitare a Ungariei era de 50%, iar acum este de 9%, mai puțin de jumătate din rata SUA”, au explicat economiștii americani, potrivit upexampaper.com

SUA încearcă să pună presiune pe Ungaria

Szijjártó afirmă că principalul motiv pentru care acordul a fost rupt este faptul că Ungaria se opune introducerii unui impozit minim global şi creșterii impozitelor. Americanii încearcă să pună presiune pe Ungaria să își schimbe poziția, a transmis ministrul finanțatelor Mihaly Varga.

Statele Unite au reziliat acordul de dublă impozitare pe care l-a semnat acum 43 de ani cu țara noastră. Motivul este clar: Ungaria rezistă introducerii unei taxe minime globale și creșterii impozitului aferente.

Astăzi, economia Europei trebuie să funcționeze într-un mediu de inflație pe termen lung. Dacă povara fiscală a societăților producătoare ar crește și mai mult în aceste condiții, ar avea un efect dramatic.
Datorită creșterii prețurilor la energie, competitivitatea europeană este deja în cădere, iar introducerea unei taxe minime globale ar fi dramatică.
Noi, ungurii, am muncit mult pentru a avea cele mai mici taxe din Europa. Introducerea unei taxe minime globale ar însemna că povara fiscală socială a companiilor producătoare maghiare ar crește aproape de două ori mai mult. Acest lucru ar pune în pericol zeci de mii de locuri de muncă. Indiferent de câtă presiune suntem supuși – desigur, nu susținem introducerea unei taxe minime globale în Europa, nu riscăm locurile de muncă a zeci de mii de maghiari, și continuăm consultările profesionale privind afacerile fiscale cu prietenii noștri republicani”, a declarat Péter Szijjártó.