Un studiu publicat de fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România arată că reglementarea preţurilor la energie şi la unele alimente de către Guvern a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile şi serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1118 lei/lună.
Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie. Fără plafonarea preţurilor la energie, valoarea totală a coşului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%.
Impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază a fost de 0,6% din valoarea coşului, arată calculele realizate de expertul Ştefan Guga, autorul studiului.
Reglementările preţurilor au venit într-un context în care inflația ajunsese chiar și la 16,8% (în noiembrie 2022). Între timp, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), aceasta a ajuns la 7,41%. De altfel, toate guvernele din UE au adoptat reglementări menite să reducă inflaţia.
La realizarea studiului privind impactul măsurilor de reglementare a preţurilor la energie şi alimente au fost analizate implicaţiile pentru valoarea coşului de consum pentru un trai minim decent, aşa cum este el definit în Legea 174/2020 şi pe baza analizelor publicate până în prezent de Friedrich Ebert Stiftung România. Impactul a fost calculat plecând de la calculul valorii coşului de consum pentru decembrie 2023, ultima lună pentru care datele sunt disponibile.
Totuși, chiar şi cu măsurile de reglementare a preţurilor la energie şi alimente, coşul de consum pentru un trai minim decent e acum cu aproape 40% mai scump decât în urmă cu trei ani.