România a trecut de la nivelul ”semnificativ” la categoria ”acceptabil” în ceea ce privește riscurile de țară în trimestrul II din 2016, în comparație cu primul trimestru, arată un studiu realizat de compania de evaluare financiară Coface la nivel mondial şi pentru UE.
În aceeași categorie cu România au mai intrat state precum Spania, Portugalia, Slovenia, Ungaria și Letonia, informează Adevărul.
În același studiu, Ucraina și Republica Moldova au riscuri ”foarte crescute”, Bulgaria are un risc ”semnificativ”, iar Serbia unul ”crescut”.
Franța și Marea Britanie au fost actualizate la ”risc scăzut” și Italia la ”risc mai mult decât acceptabil”.
De la scenariul de creştere la nivel mondial anunţat de Coface în martie anul trecut, perspectivele s-au deteriorat uşor, iar creşterea economică pare să rămână sub 3% în 2016, pentru al şaselea an consecutiv.
Dacă în martie anul trecut a retrogradat Japonia, acum a venit rândul Statelor Unite și Chinei.
Statele exportatoare de țiței continuă să resimtă efectele scăderii prețurilor petrolului. Astfel, în Arabia Saudită, Kuweit, Qatar și Algeria s-a observat extinderea deficitului public şi o scădere lentă a afacerilor cu non-hidrocarburi.
Coface consideră că a opta categorie de evaluare trebuie introdusă, şi anume ”risc extrem”. Sunt vizate următoarele ţări: Afganistan, Armenia, Republica Central Africană, Cuba, Eritreea, Iran, Irak, Libia, Sudan, Siria, Timorul de Est, Venezuela, Yemen, Zimbabwe.