Studiu: Obiceiurile culinare ale românilor s-au schimbat în bine (VIDEO)
Obiceiurile culinare ale românilor s-au schimbat semnificativ în ultimii ani. În bine! Potrivit unui studiu realizat recent, consumăm mai puţin zahăr și mai multe fructe sau legume, informează B1 TV. Rezultatul cercetării este cu atât mai surprinzător, cu cât alte statistici arată că jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi.
Mai mult de jumătate din populaţia Europei este supraponderală sau obeză, arată un studiu Eurostat. Și în România numărul celor care se luptă cu kilogramele în plus nu este deloc de neglijat. Obezitatea este asociată cu probleme majore de sănătate precum bolile cardiovasculare, diabetul, sindromul metabolic şi chiar diverse afecţiuni cu substrat psihologic.
Un sondaj de opinie recent realizat la nivel naţional arată ca doar 44% dintre românii peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi şi 5% subponderali. Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi.
Studiu: Obiceiurile culinare ale românilor s-au schimbat în bine
#DIRECT_ONE_lpo72e#
În ultimii 3 ani, peste 9 din 10 români şi-au schimbat cel puţin un obicei privind alimentaţia. Astfel, 3 din 10 români au crescut consumul de fructe sau legume. Totodată, 4 din 10 au diminuat consumul de zahăr sau dulciuri. Câţiva români au recurs chiar la schimbari drastice. De exemplu, 9% au renunţat la zahăr, carnea de porc nu mai face parte din alimentaţia a 5% dintre români, la alimentele prăjite au renunţat 9%, iar 5% nu mai consumă sare. Schimbări alimentare benefice pentru sănătate precum evitarea zahărului sunt mai răspândite în rândul populaţiei obeze. Se observă aşadar că 18% dintre persoanele obeze au renunţat la zahăr, în timp ce doar 5% dintre cei din grupul normoponderal au luat aceeaşi decizie.
Între timp, produsele eco cresc în popularitate. În ultimii 3 ani, 18% dintre români au inclus mai multe astfel de alimente în meniul lor. 37% dintre conationali cumpără produse din agricultura ecologică cel puţin o dată pe săptămână şi doar 16% exclud aceste produse din coşul de cumpărături.