Companiile din economiile Grupului celor șapte (G7) nu reușesc să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris privind clima, au declarat marți platforma non-profit CDP și compania globală de consultanță Oliver Wyman.
În cadrul acordului global de la Paris din 2015, țările au convenit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră suficient de rapid pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius (°C) și să urmărească menținerea creșterii sub 1,5 °C, ceea ce, potrivit oamenilor de știință, ar evita unele dintre cele mai grave efecte ale acesteia.
În cadrul G7, format din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, obiectivele privind emisiile corporative se situează, în general, pe o traiectorie de încălzire de 2,7°C, potrivit analizei CDP și Oliver Wyman.
„Nu este acceptabil pentru nicio țară, cu atât mai puțin pentru cele mai avansate economii ale lumii, să aibă industrii care afișează atât de puțină ambiție colectivă”, a declarat Laurent Babikian, director global al piețelor de capital la CDP.
„Momentul este în creștere, dar, pe măsură ce ne apropiem de COP27, trebuie să atingem obiectivul de 1,5°C de pe suportul vital”, a adăugat el.
Emisiile colective ale firmelor americane și canadiene sunt văzute ca fiind egale cu ritmul de decarbonizare necesar pentru a limita încălzirea globală la 2,8°C și, respectiv, 3,1°C, studiul precizând că acesta este „în mare parte rezultatul faptului că firmele sunt complet lipsite de obiective, mai degrabă decât obiective lipsite de ambiție”.
Studiul a arătat că firmele din Germania, Italia și Olanda au cele mai ambițioase obiective de reducere a emisiilor din G7, întrucât se aliniază la 2,2°C în medie, în timp ce Franța se situează la 2,3°C, iar Regatul Unit la 2,6°C.
Aproape 200 de țări se vor reuni la summitul COP27 privind clima din Egipt în noiembrie anul viitor, după ceea ce a fost pentru mulți o vară devastatoare de secetă, valuri de căldură și alte fenomene extreme legate de climă.