Prețurile exorbitante ale chiriilor din marile orașe raportate la veniturile modeste ale românilor, printre ultimele din Europa, fac din ce în ce mai grea viața studenților în marile centre universitare.
Astfel, un student ajunge să scoată din buzunarul propriu…sau al părinților, cât un salariu minim pe economie doar pe cazare și masă, conform jurnaliștilor de la Libertatea care au stat de vorbă cu doi tineri.
Conforn studenților chestionați de reporterii amintiți, cei mai mulți bani se duc pe cazare și mâncare; conform acestora, peste 1.900 de lei pe lună le sunt necesari pentru a se întreține. C
„Stau în chirie, cu încă doi colegi, într-un apartament de trei camere. Am găsit un loc în Drumul Taberei, cu 340 de euro. Partea mea este în jur de 600 de lei, plus 200 de lei utilitățile”, a explicat studentul pentru Libertatea.ro în contextul în care, în Capitală, chiriile au crescut cu 25% față de anul trecut iar prețul de închiriere a unei garsoniere este între 180 și 300 de euro – în funcție de zonă – iar cel al apartamentelor cu două camere – între 270 și 450 de euro.
Mulți studenți aleg să închirieze la comun cu alți colegi apartamente întrucât condițiile de trai în căminele studențești din Grozăvești sunt mizerabile și, chiar și așa, este foarte dificil să găsească locuri disponibile.
Conform tinerilor amintiți alți 600 lei se duc pe mâncare – în condițiile în care mai primesc pachete de acasă, la care se adaugă banii de transport prin oraș sau spre casă, banii destinați cărților și materialelor necesare studiului, cheltuielilor neprevăzute iar banii de buzunar aproape se uită din acest buget.
Clujul e „fruncea” la… sărăcit studențimea
Conform sursei amintite, lucrurile pot sta și mai rău la Cluj decât la București; aici, o garsonieră poate fi închiriată cu 300 de euro iar prețul mediu al unui apartament cu două camere sare de 450 de euro pe lună. La care se adaugă prețuri mai mari la transport.