Studenții vor primi burse mai mari. Unii pot câștiga chiar și 1.000 de euro

Publicat: 29 10. 2024, 07:19
Actualizat: 04 11. 2024, 10:20
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Studenții care au rezultate foarte bune pot primi burse de până la 3.700 de lei în fiecare lună și se pot acumula cu bursele sociale, iar un student care provine dintr-o familie fără posibilități poate primi în jur de 1.000 de euro.

Anunțul Ministerului Educației

Este decizia Ministerului Educației pentru a reduce abandonul universitar. Dacă vor primi mai mulți bani, studenții se pot concentra pe performanța academică și le vor asigura nevoile de bază, mâncare, cazare, materiale de studiu, în special pentru cei care provin din zonele rurale, conform Știri pe surse.

„Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenților. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare. Astfel, pentru acest an universitar cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei. Pe baza autonomiei, universitățile pot majora această sumă. De asemenea, au fost majorate și alte tipuri de burse pentru studenți”, a transmis ministrul Ligia Deca, într-o postare pe Facebook.

Câți bani pot primi studenții

Astfel, sunt universitățile care deja le oferă mai mulți bani studenților silitori.

„Oferim programe de burse semnificative, bursele noastre sunt generoase. O bursă de performanță și cea mai înaltă performanță este undeva la 3.300 de lei, o bursă de performanță undeva la 1.500 de lei, o bursă socială este undeva la 900 de lei.

Mulți dintre tineri pot cumula acest tip de burse, astfel încât să ia o bursă de performanță, împreună cu o bursă socială, cu o bursă de mobilitate și cu una de companie, un tânăr poate merge undeva la 3, 4, 5.000 de lei pe lună.”, a declarat Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica București.

Creșterea burselor pot face ca studenții să aleagă să înveșe în România și să nu mai aleagă universitățile din străinătate. În jur de 50% dintre studenți renunță la facultate din cauza lipsei banilor, pentru că aleg să lucreze pentru a se putea întreține, alegerea pe care mulți o fac încă din primul an de facultate.