EXCLUSIV. Cine MINTE în cazul GREVEI de la Electrolux? Sindicalist: „L-au plimbat pe ministrul Marius Budăi prin fabrică și l-au speriat cu relocarea fabricii de la Satu Mare în Italia sau Polonia” / Ministerul Muncii: ”Nu am discutat despre relocare”

EXCLUSIV. Cine MINTE în cazul GREVEI de la Electrolux? Sindicalist: L-au plimbat pe ministrul Marius Budăi prin fabrică și l-au speriat cu relocarea fabricii de la Satu Mare în Italia sau Polonia / Ministerul Muncii: ”Nu am discutat despre relocare”

La Satu Mare se desfășoară de câteva săptămâni cea mai mare mișcare sindicală din zona privată din ultimii ani, sute de muncitori de la Electrolux aflându-se în grevă, după ce au solicitat patronilor suedezi 2 lei în plus pe oră.

Sindicalist: „L-au plimbat pe ministrul Marius Budăi prin fabrică și l-au speriat cu relocarea fabricii de la Satu Mare în Italia sau Polonia” / Ministerul Muncii: ”Nu am discutat despre relocare”

Însă, aceștia au refuzat până acum să satisfacă solicitarea muncitorilor români, în ciuda faptului că la fabricile similare din străinătate salariile sunt cu mult mai mari.

În acest context, joi, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a deplasat la Satu Mare pentru a se întâlni atât cu sindicatele, cât și cu investitorii.

Care este poziția sindicatelor în urma discuțiilor:

Secretarul Cartel Alfa Satu Mare, Sorin Faur, a scris pe Facebook, că, în timpul discuțiilor, ministrului Muncii i s-ar fi transmis că există posibilitatea relocării producției din România în Polonia și Italia.

Contactat de B1.ro, Sorin Faur a declarat că ministrul Muncii a fost ”speriat cu posibilitatea relocării fabricii de la Satu Mare în alte țări”.

Cei din Electrolux l-au plimbat prin fabrică, i-au arătat investițiile care au fost făcute în ultimii ani și care vor să se facă și l-au speriat cu posibilitatea relocării fabricii de la Satu Mare în alte țări, în Italia sau în Polonia”, a afirmat Sorin Faur.

Acesta consideră că amenințările legate de relocarea fabricii ar fi un șantaj al companiei.

Să relochezi o fabrică ca a noastră nu e așa de ușor. Dacă relochezi ar trebui să iei toate benzile, toate utilajele, să le muți și să le duci în Polonia unde salariile sunt 800 de euro sau în Italia unde sunt de 1500 de euro, în loc să dai 400 și ceva de euro la români. Companiile tot timpul cu asta amenință, că părăsesc România, deși până acum nu prea au plecat. Noi, ca și salariați, suntem obișnuiți. Este a patra grevă pe care o facem de când suntem la Electrolux și la fiecare grevă am fost amenințați cu închiderea fabricii”, a precizat Secretarul Cartel Alfa Satu Mare.

Care este poziția Ministerului Muncii:

Legat de prezența ministrului Marius Budăi la Electrolux (detalii AICI), Ministerul Muncii a menționat, pentru B1.ro, că în cadrul discuțiilor NU s-a pus problema relocării companiei.

Nu s-a vorbit în nici un moment despre relocare, dimpotrivă patronatul ne-a spus ca a investit sume foarte mari de bani în tehnologizarea fabricii și că au o istorie foarte lungă în România, de 100 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu.

Situația tichetelor de masă

Reamintim că, protestatarii au depus la ITM sesizări cu privire la neacordarea tichetelor de masă pentru februarie, lună în care angajații au muncit.

În contextul vizitei ministrului Muncii, Sorin Faur a declarat că nu s-a rezolvat nimic în cazul tichetelor.

Noi zicem că este ilegal. Am făcut o adresă oficială companiei printr-o casă de avocatură. Le-am dat termen de 5 zile să ne dea tichetele pe februarie, iar dacă nu vom deschide un proces în justiție. Dar noi sperăm ca lucrul acesta să nu fie necesar. Sperăm ca cei de la ITM să rezolve ei problema, pentru că cei din fabrică au făcut o ilegalitate legată de contractele individuale. Au făcut un act adițional la contractele individuale pentru cei din fabrică și le-au dat tichete, iar la ceilalți nu, pe luna februarie în care au muncit toți. Este un fel de șantaj asupra greviștilor: să meargă în fabrică dacă vor tichete”, a declarat Sorin Faur.

Ministrul a zis că el nu poate, deocamdată, să rezolve problema cu tichetele, pentru că cei de la ITM au o procedură în desfășurare. Conform legii, au 30 de zile să-și termine raportul, iar ministrul nu se poate băga. Când își termină cei de la ITM raportul atunci el poate să trimită Corpul de Control al Ministrului sau al Primului-ministru la Satu Mare să vadă dacă controlul a fost făcut corect sau dacă decizia care se va da va fi sau nu legală”, a mai adăugat Faur.

Pe de altă parte, Cristian Vasilcoiu a declarat că ”reprezentanții companiei s-au angajat că vor încerca să identifice împreună cu Ministerul Muncii o soluție legală pentru acordarea acelor tichete de masă”.

”Au fost depuse mai multe sesizări la ITM de către sindicat în legătură cu acordarea tichetelor de masă. Joi am discutat atât cu reprezentanții companiei, cât și cu reprezentanții sindicatului. Reprezentanții companiei s-au angajat că vor încerca să identifice împreună cu Ministerul Muncii o soluție legală pentru acordarea acelor tichete de masă aferentă lunii februarie pentru toți angajații, inclusiv pentru cei care au protestat”, a menționat Cristian Vasilcoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`