Pensiile speciale ale profesioniştilor care aparţin MApN, MAI şi din Serviciile Secrete ne-au costat miliarde bune, în prima jumătate a anului 2018, cu 18% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. Bani plătiţi integral de la bugetul de stat!
În prima jumătate a anului 2018 am plătit de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 3,45 miliarde de lei pentru pensiile de serviciu militare, reiese din informaţiile pe care cele trei Case de Pensii Sectoriale care le administrează le-au comunicat pentru Economica.net.
Peste 139.000 de oameni au încasat pensii speciale militare în iunie 2018, reiese din datele Caselor de Pensii ale MApN, MAI şi SRI.
Pensiile de serviciu din MApN au costat bugetul de stat peste 1,48 miliarde de lei brut în primul semestru din anul 2018, cu 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017.Aproape 64.300 de persoane au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MapN.
Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 1,66 de miliarde de lei în primul semestru din 2018, cu peste 29% mai mult decât în prima jumătate a anului 2017.Peste 64.600 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti care aparţin Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna iunie 2018, potrivit Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne care administrează şi plăteşte pensiile profesioniştilor din MAI.
Spre comparaţie, în iunie 2017 au fost peste 58.200 de beneficiari de pensii de serviciu din MAI, arată datele pe care CSP a MAI.
Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat 312 milioane de lei în primul semestru din 2018, cu aproape 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele comunicate de SRI. Suma include şi plăţile restante acordate pensionarilor în baza articolelor 109 şi 110 din Legea nr. 223/2015, spun oficialii SRI.Aproape 10.300 de români au încasat în iunie 2018 pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a SRI. Spre comparaţie, în iunie 2017 am avut aproape 9.200 de pensionari plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a SRI.
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciilor Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, nu în funcţie decontribuţiala pensie, în acord cu reglementările Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
Militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, aflaţi în activitate, contribuie la bugetul de stat prin plata unei cote individuale de contribuţie, în cuantum de 25% din solda lunară brută/salariul lunar brut. Aceştia nu plătesc contribuţia de asigurări sociale, ci această contribuţie individuală la bugetul de stat.
Până la sfârşitul anului 2017, contribuţie individuală la bugetul de stat, plătită de militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statul special, aflaţi în activitate, a fost de 10,5% din solda lunară brută/salariul lunar brut.
Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei de serviciu din MApN, MAI şi din Serviciile Secrete, precum şi stagiul de cotizare la bugetul de stat sunt mai avantajoase decât în cazul celor mai mulţi români plătiţi numai în baza stagiului de cotizare realizat la sistemul public de pensii. Drept care, în baza argumentelor antemenţionate, se poate spune că pensiile de serviciu militare sunt pensii speciale.
Amintim că pe 15 septembrie 2017 a intrat în vigoare în întregime Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017 prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale ale profesioniştilor din MApN, MAI şi din Serviciile Secrete.