Statul român vrea să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune. Burduja: Nu putem să scoatem grupuri fără să punem altele în loc. Avem nevoie de timp (VIDEO)

Statul român vrea să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune. Burduja: Nu putem să scoatem grupuri fără să punem altele în loc. Avem nevoie de timp (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a confirmat, pentru B1 TV, că statul român vrea să renegocieze termenele din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune. Ministrul a punctat că mai avem nevoie de timp, câțiva ani, pentru a pune alte grupuri în loc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Burduja, despre închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune

Întrebat dacă e adevărat că România urmează să ceară o schimbare a termenelor din PNRR pentru închiderea minelor și termocentralelor pe cărbune, Sebastian Burduja a răspuns: „E o prioritate majoră în top 3 pentru acest mandat și pentru anul acesta, pentru că, într-adevăr, atât în PNRR, cât și în Legea decarbonizării, cât și în Planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia sunt termene mult prea ambițioase de trecere în rezervă sau chiar de închidere a grupurilor pe cărbune, or un principiu de la care nu ne putem abate, pentru că de el depinde securitatea energetică a țării, deci să avem energie să se aprindă becul, e că nu putem să scoatem grupuri fără să punem altele în loc”.

Burduja: România a făcut concesii. Comisia Europeană va fi înțelegătoare

„Or grupurile pe gaz încă nu le avem, grupurile de la Complexul Energietic Oltenia sunt în întârzieri cu licitațiile și sunt cauze obiective acolo, le putem discuta, dar cel puțin câțiva ani de zile cred că vom găsi această flexibilitate la nivel Comisiei, în condițiile în care, totuși, România e un bun cetățean european, a făcut aceste concesii, sunt alte state care au dus viața termocentralelor pe cărbune până în 2040 și ceva. E adevărat sunt mult mai dependente de cărbune decât România.

Totuși, România e în flacul estic, ajută R Moldova cât poate, ajută Ucraina, deci cred că în noua Comisie vom avea înțelegere și vom putea să extindem aceste termene”, a mai declarat ministrul Energiei, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`