Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, susțin surse apropiate situaţiei, citate de Economica.net.
Enel, care deţine în România trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică, şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007.
Statul român a solicitat compensări, pe motiv că Enel nu şi-a onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare. În 2007, când a intrat în posesia companiei, Enel a plătit 820 de milioane de euro pentru 64% din capital.
Statul a susţinut că, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a "spart" fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat.
Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro.
Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene, cerând 520 de milioane de euro, în instanţă, proces care s-a încheiat acum.
Statul român, prin SAPE, a cerut în 2013 despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, tot la Curtea de Arbitraj de la Paris. A pierdut însă acel proces şi a trebuit să plătească el italienilor de la Enel cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari!
Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON, tot pentru neîndeplinirea condiţiilor din contractele de privatizare.
Enel a cumpărat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, CEZ a achiziţionat Electrica Oltenia, iar E.ON a preluat Electrica Moldova.