Statul nu are bani pentru legi noi: Noul Cod de procedură civilă, amânat din nou
Executivul a motivat amânarea introducerii noului Cod considerând că introducerea de anul acesta „ar putea genera blocaje la nivelul instanţelor, cu consecinţe grave de ordin procedural în activitatea de judecată, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justiţie și a dreptului la un proces echitabil, în termen rezonabil“.
Ordonanţa de urgenţă care atestă amânarea aplicării noului Cod arată că bugetul pe anul acesta nu include şi sumele necesare susţinerii modificărilor care ar fi generate de noua lege.
Pentru aplicarea în condiţii optime a noului Cod de procedură civilă, va fi necesar, în primul rând, un număr mai mare de judecători şi grefieri, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului.
În legătură cu numărul suplimentare de magistrați necesar, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Alina Ghica, vorbea despre aproximativ 100 de judecători în plus. În opinia magistratului, efortul suplimentar nu este foarte mare.
În orice caz, premierul Victor Ponta susţine că la buget nu există bani nici măcar pentru un grefier sau pentru un magistrat în plus.
„În bugetul pe 2012 adoptat anul trecut, nu au fost trecuţi banii nici pentru judecători, nici pentru grefieri, nici pentru instanţe, şi îi trecem noi acum pe măsură ce îi avem. Trebuie făcute concursuri pentru judecători, pentru grefieri. Practic, anul trecut, foarte clar, când s-a construit bugetul, s-a construit pe ideea că nu se aplică Codul de procedură civilă. Iar noi am reuşit să recuperăm o parte din întârzieri, însă discutând cu membrii CSM e foarte clar că nu reuşim până sâmbăta viitoare (1 septembrie). Şi atunci recurgem la o amânare a datei de intrare pentru 1 februarie (2013)“, a declarat premierul după o discuţie cu membrii Consiliului Suprem al Magistraturii.
Avocaţii aşteaptă schimbări „fără precedent“ şi „un puternic impact social“, conform Capital.
Mai toate societăţile de avocaţi din România văd cu ochi buni noul Cod.
De altfel, de la începutul discuţiilor asupra noilor prevederi, singurii adversari majori au fost judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aşteptările profesioniştilor în avocatură coincid, până la urmă, cu cele ale oricărei persoane implicate într-un proces civil în România şi vizează cu precădere judecarea în termene rezonabile a proceselor. Altfel spus, este de aşteptat ca noul Cod de procedură civilă să permită o rezolvare mai rapidă, dar şi să instaureze o atmosferă de comunicare între părţile implicate în proces.